Sfaturi pentru intretinerea unui aparat de sudura

Tipuri de aparate de sudura

Aparatele de sudura de calitate aduc utilizatorilor numeroase avantaje in ceea ce priveste activitatile personale si profesionale. Fara doar si poate, un aparat de sudura necesita o intretinere corespunzatoare pentru a putea fi folosit o perioada cat mai indelungata.

Tipuri de aparate de sudura

Sudorii profesionisti sau cei amatori pot gasi pe piata mai multe modele de aparate, in functie de utilizarea lor.

  • Transformatorul de sudura

Acest aparat simplu, dotat cu doua bobine, cu un miez de fier si borne este rezistent, fiabil, insa ofera posibilitati limitate de sudura. Cu ajutorul unui astfel de transformator se poate suda otel. In plus, greutatea transformatorului de sudura este considerabila, deci transportul este destul de dificil.

  • Invertor de sudura

In lista de aparate de sudura disponibile pe piata se gaseste si invertorul de sudura, un aparat nou si inovativ, care prezinta numeroase avantaje in comparatie cu transformatoarele de sudura. Invertorul foloseste o tehnologie moderna pe baza de silicon. Acest aparat de sudura are dimensiuni mici, este compact, usor de transportat, usor de intretinut, are un consum redus si foloseste o sursa de curent casnic, poate fi introdus intr-o priza normala si se comporta mai bine cand primeste putere oferita de generatoarele de curent.

  • Aparate de sudura cu electrod MMA

Cele mai populare aparate de sudura si cele mai vechi, ideale pentru profesionisti, sunt aparatele de sudura MMA. Acestea sunt usor de folosit la interior si exterior, permitand sudura chiar daca metalele sunt murdare sau ruginite.

  • Aparate de sudura MIG MAG

Aparatele de sudura MIG MAG au rolul de a topi un fir metalic pentru a uni suprafetele ce necesita sudate. Aparatele de acest tip dau o sudura curata, neteda, fina, rezistenta.

  • Aparate de sudura TIG

Aceste aparate de sudura folosesc electrozi neconsumabili de wolfram sau tungsten, pentru a proteja suprafata de sudare prin eliminarea unui gaz ce impiedica oxidarea. Sunt aparate  rezistente, care nu necesita intretinere deosebita.

  • Aparate de sudura cu autogen

Aparatele de sudura cu autogen folosesc flacara oxiacetilenica si firul metalic, astfel incat sa topeasca metalul, fiind folosite si la taierea, debitarea sau perforarea materialelor. Un astfel de aparat este usor de folosit si de intretinut, chiar si de catre incepatori. Poate fi folosit in conditii de vant, sudeaza materialele degradate si ruginite, insa are dimensiuni mari. Pentru ca aparatul introduce multa caldura in material in timpul sudarii, apar deformatii.

Sfaturi pentru intretinerea corecta a aparatelor de sudura

Pentru a mentine in cele mai bune conditii aparatele de sudura, este important ca utilizatorii sa evite contactul cu circuitul de sudura, sa deconecteze aparatul de la priza inainte de instalare si sa efectueze conexiunile electrice conform regulamentelor de protectie a muncii.

Nu se folosesc cabluri de izolatie sau conectori deteriorati, nu se sudeaza in tevi, containere sau rezervoare in care exista materiale curatate cu solventi clorurati sau in apropierea substantelor inflamabile. Totodata, nu se sudeaza in rezervoare sub presiune si se vor proteja ochii cu casti sau masti de sudura, aparatul fiind asezat pe o suprafata plana pentru a preveni rasturnarea.