Sunt multe preparate cu origine italiană care au cucerit lumea, însă cel mai de succes este, fără îndoială, pizza. Apărută ca o mâncare pentru săraci, pizza este astăzi îndrăgită de oameni din toate categoriile sociale. Fie că vorbim despre rețetele clasice, ca Margherita, Quattro Stagioni, Quattro Formaggi, ori ne referim la inedita pizza scandinavă cu banane sau controversata pizza hawaiană cu ananas, ingredientul de bază pentru pizza este mereu același: blatul.
Când vrei să pregătești chiar tu pizza, poți folosi blat din comerț, însă noi îți recomandăm blatul de casă, care este mult mai bun și se gătește ușor. Citește în continuare și descoperă cum se face un blat de pizza perfect!
Ingrediente necesare pentru blatul de pizza perfect
Este foarte simplu să pregătești cel mai bun aluat de pizza. Ai nevoie doar de:
- 2 lingurițe de drojdie uscată
- 2 lingurițe de zahăr
- 4 cești de făină
- 1 ½ cești de apă caldă
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ½ lingurițe de sare
- 1 linguriță de oțet
Pașii pe care trebuie să-i urmezi în prepararea blatului de pizza
1. Dizolvă drojdia
Pune drojdia și zahărul în apă caldă și așteaptă 5 minute pentru ca drojdia să se activeze. Aspectul ei după acest interval trebuie să fie spumos. Dacă nu arată astfel, înseamnă că nu este de bună calitate.
2. Formează aluatul
Într-un vas pune drojdia și adaugă mai multă apă, sarea, oțetul și uleiul de măsline. Toarnă treptat făina, pe măsură ce amesteci aluatul. Poți folosi un robot de bucătărie sau, după ce se formează coca, o poți frământa cu mâinile. Aluatul este gata când devine moale, elastic și doar puțin lipicios.
3. Pune aluatul la crescut
Acoperă aluatul și lasă-l să crească într-un loc cald pentru 1-1 ½ ore sau până își dublează volumul.
4. Împarte aluatul
Rupe coca și formează 2 sau 3 mingi de aluat, în funcție de cât de gros vrei să fie blatul. Pentru un blat subțire se recomandă împărțirea aluatului în 3 părți.
5. Întinde aluatul
Este timpul ca blatul să capete formă de pizza! Presară făină pe suprafața de lucru și întinde coca până ajunge la mărimea potrivită. Înțeapă aluatul cu o furculiță pe toată suprafața.
6. Precoace blatul
Pune în cuptor o piatră pentru pizza sau o tavă întoarsă acoperită cu hârtie de copt și reglează flacăra la 200 de grade. Pune blatul pe piatră sau pe tavă și lasă-l timp de 5-6 minute. Precoacerea este foarte importantă pentru ca blatul să fie după coacere aerat și moale în interior, iar la exterior să fie crocant.
7. Gătește-ți pizza preferată
Odată scos din cuptor, blatul poate fi folosit imediat. Dacă vrei să gătești pizza mai târziu sau în altă zi, lasă-l să se răcească și pune-l în frigider sau congelator.
Un blat perfect de pizza se face ușor. Ai nevoie doar de ingrediente de calitate și de atenție la pașii necesari. Dacă vrei un model cu care să compari propriul blat, fă o comandă acasă de la Pizza Hut Delivery. Buon appetito!