Spondiloza cervicala este o boala legata de varsta, care afecteaza articulatiile gatului. Cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de osteoartrita cervicala sau artrita gatului, aceasta afectiune apare ca urmare a deteriorarii cartilajelor si oaselor coloanei cervicale.
Cauze si factori de risc
Imbatranirea. Unul dintre principalele motive pentru care se instaleaza spondiloza cervicala este uzura articulatiilor gatului cauzate de imbatranire. Discurile spinale se deshidrateaza, incep sa se micsoreze si uneori dezvolta fisuri odata cu inaintarea in varsta.
Alti factori:
- traume sau leziuni anterioare la nivelul gatului;
- efectuarea unor miscari repetitive ale gatului pe tot parcursul zilei;
- activitati legate de munca ce pun mai multa tensiune pe gat;
- antecedente familiale de sponziloza cervicala;
- fumatul;
- supraponderabilitatea;
- sedentarismul.
Simptome vizibile si invizibile
Majoritatea persoanelor care sufera de spondiloza cervicala nu au simptome vizibile. Daca simptomele apar, acestea sunt, de cele mai multe ori, usoare sau moderate si se dezvolta treptat sau pot aparea spontan. Printre cele mai frecvente simptome se numara: furnicaturi sau durere la nivelul bratelor sau degetelor de la maini, durere in zona cervicala in timpul statului in picioare, stranutului sau inclinarii gatului, durere de cap, crampe musculare. Poate aparea, de asemenea, senzatia de gat rigid, dar si ameteli sau chiar vertij (senzatie iluzorie de miscare a corpului sau a mediului inconjurator).
Diagnosticarea spondilozei cervicale
In cazul in care te confrunti cu cateva dintre simptomele mentionate mai sus sau banuiesti ca ai spondiloza cervicala, ai nevoie de consultul unui medic de specialitate (reumatologie) pentru a fi examinat. Diagnosticarea acestei boli se face in urma unei examinari fizice si neurologice, putand necesita efectuarea uneia sau mai multor radiografii (pentru semnalarea prezentei osteofitelor sau subtierii discului intravertebral), unui examen CT (tomografie computerizata) sau a unui examen RMN (rezonanta magnetica nucleara), cele din urma fiind necesare pentru a observa eventualele anomalii sau modificari la nivelul tesuturilor moi ale coloanei vertebrale.
Optiuni de tratament
Kinetoterapia. Cei mai multi pacienti care sunt diagnosticati cu spondiloza cervicala se recupereaza usor cu cateva sesiuni de kinetoterapie in Bucuresti. Exercitiile fizice efectuate in cadrul acestor sesiuni ajuta la intinderea muschilor gatului si ai umerilor pentru a-i face mai puternici.
Terapia medicamentoasa. Tratamentul pentru ameliorarea durerilor spondilozei cervicale poate include, de asemenea, anumite relaxante musculare, medicamente anti-convulsive si injectii cu steroizi.
Terapia chirurgicala. Este cea mai rar intalnita metoda de terapie pentru tratarea spondilozei cervicale, aceasta impunandu-se doar in cazurile grave, cand celelalte metode de tratament nu sunt eficiente.