Unul dintre primele lucruri pe care le afli despre Ierusalim atunci când îți începi documentarea, fie din pură curiozitate sau pentru că plănuiești o vizită aici, este că acest oraș e numit Orașul Sfânt de către cele trei religii monoteiste ale lumii, mai exact de către creștinism, islamism și iudaism.
Pentru fiecare dintre aceste religii, Ierusalimul are o altă semnificație, motiv pentru care este un loc de pelerinaj pentru credincioși din toată lumea – 4.5 milioane de turiști au itat Ierusalimul in cadrul unui sejur in Israel doar în anul 2019.
Care e povestea Orașului Sfânt?
Ierusalimul este considerat ca fiind atât capitala Israelului cât și a Palestinei și se află la granița dintre cele două.
Se spune că prima așezare umană în zona Ierusalimului ar fi existat încă din anii 3500 î.e.n., iar în anul 1000 î.e.n., regele David a cucerit orașul și l-a transformat în capitala ținutului evreiesc. 40 de ani mai târziu, fiul său, Solomon, a construit aici primul templu sfânt.
De-a lungul anilor, orașul Ierusalim a fost cucerit de multe popoare și templul a fost distrus și reconstruit de câteva ori.
Pentru creștini, aici este locul în care Iisus a fost răstignit, pentru islamici este locul din care profetul Muhammad a urcat la ceruri, iar pentru evrei este cel în care se află ruinele cetății lui David și Solomon.
La finalul Primului Război Mondial, Marea Britanie a pus stăpânire asupra Ierusalimului deși făcea parte din Palestina, stăpânire care a durat până în 1948, moment în care Israelul și-a câștigat independența.
În continuare sunt discuții cu privire la împărțirea orașului între Israel și Palestina, fapt care duce la diverse conflicte între cele două părți.
Ce poți vizita într-un pelerinaj in Ierusalim ?
Ai putea crede că merită să vizitezi Ierusalimul doar dacă ești o persoană religioasă și îți propui să pleci într-un pelerinaj, asta pentru că majoritatea poveștilor despre Ierusalim au și o componentă religioasă. Însă nu doar persoanele religioase aleg să viziteze Ierusalimul.
Iată câteva obiective interesante, indiferent de motivul pentru care ai ajuns să vizitezi acest oraș:
Zidul Plângerii este ce a mai rămas din vechea cetate, iar zona este împărțită în 4 cartiere, în care, în mod surprinzător, coexistă toate cele 3 religii. Cele 4 cartiere sunt cel creștin, cel evreiesc, cel musulman și cel armean.
Găsești aici sute de oameni care se roagă simultan, fiecare către propriul Dumnezeu, în propria limbă, cu visurile și speranțele proprii.
E de ajutor să vizitezi cetatea împreună cu un ghid, astfel încât să poți urmări cu mai mare ușurință firul poveștilor și să treci pe Drumul Crucii, să vizitezi Biserica Învierii, să vezi Dealul Golgotei, Grădina Ghetsimani sau Mormântul Fecioarei Maria.
În zonă sunt foarte multe restaurante și magazine de suveniruri.
Atunci când părăsești însă cetatea, Ierusalimul se transformă într-un oraș de-a dreptul modern, mai ales în centru. Și aici sunt multe restaurante, hoteluri, plus un mall foarte interesant unde găsești o mulțime de firme cunoscute.
Muzeul Yad Vashem este un obiectiv de văzut în Ierusalim – un muzeu dedicat celor peste 6 milioane de evrei care au murit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cele 600 de poze și multe mărturii ale supraviețuitorilor emoționează fiecare vizitator.
În Ierusalim, mai departe însă de religie este vorba de istorie și de energia locului, care la un loc, cuceresc pe oricine.