Scenariul unor filme de succes cum a fost „Armageddon” poate oricând deveni realitate, afirmă o echipă de experți britanici, formată în luna ianuarie din ordinul ministrului al ştiinţei în cabinetul condus de Boris Johnson.
Grupul de experţi a dat recent publicităţii un raport semnat de dr. Harry Atkinson, care a lucrat pentru câteva agenţii spaţiale, de Sir Crispin Tickell, fost ambasador al Marii Britanii la ONU și de profesorul David Williams de la University College din Londra, raport care avertizează guvernul britanic (şi, implicit, toate guvernele marilor puteri) asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru civilizaţia umană impactul Terrei cu un asteroid. Ironia sorţii face ca publicarea raportului să fi coincis cu „vizita” unui asteroid, care a intersectat orbita terestră, trecând pe lângă planeta noastră la o distantă de doar 2 ori mai mare dedt distanţa Pământ-lună, ceea ce în termeni astronomici este îngrijorător de aproape.
Provenit din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, care se presupune că a rezultat în urma distrugerii unei planete,, asteroidul, care figurează în scriptele britanice cu indicativul 2000 RD S3, are un diametru estimat la 300- 400 de metri, ceea ce îl închide în categoria PHA (Potentially Hazardous Asteroid = Asteroid Potenţial Periculos). Britanicii I-au închis în categoria NEO (Near Earth Objects – Obiecte Apropiate de Terra). Un asteroid mult mai mic, creând un diametru estimat de 60 de metri, a lovit în anul 1908 regiunea siberiană Tunguska, distrugand o suprafaţă uriaşă de pădure şi ucigând orice fiinţă vie care s-a aflat în zona impactului.
Efectele unui impact al asteroidului care tocmai a traversat orbita terestră ar fi fost mult mai dramatice în cazul în care ar fi căzut nu într-o zonă locuită, ci în Oceanul Atlantic: pe 4 kmp apa s-ar fi transformat aproape instantaneu în vapori. Apoi ar fi continuat să plouă săptămâni în şir, nu doar cu apă, ci şi cu resturi topite ale asteroidului şi cenușă, iar praful care ar fi rămas în atmosfera terestră ar fi produs efecte similare cu cele ale unei „ierni nucleare”.
Oraşele de pe coasta atlantică a Statelor Unite şi cele de pe coasta vestică a Europei şi Africii ar fi fost distruse de valuri uriaşe. Astronomii şi geologii estimează că, la care 10.000 de ani, un obiect (asteroid, meteorit sau cometă) cu diametrul de cca.100 metri lovește Terra cu puterea unei bombe atomice de 100 megatone, iar o dată la 100.000 de ani planeta noastră este lovită de un obiect cosmic cu diametrul de aproximativ un km, ceea ce echivalează cu de 10 milioane de ori puterea bombei lansate la Hiroshima. Dispariţia dinozaurilor a fost cauzată de căderea unui asteroid gigant, cu diametrul de 10 km, în Peninsula Yucatan din Mexic. Impactul de acum 65 de milioane de ani a adus după el schimbări drastice ale climei, care au antrenat dispariţia multor specii de plante şi animale.
Sursă: Enigmatica