Cu o industrie în plină ascensiune, țara noastră cuprinde peste 80 de studiouri create dezvoltarea și testarea de jocuri pentru PC, PlayStation, Xbox și Nintendo. Peste 50 dintre acestea sunt localizate în București, în vreme ce alte peste 16 companii își desfășoară activitatea în celelalte orașe ale României, precum Cluj, Timișoara, Brașov sau Iași. Mai mult de 85% din activitatea acestor studiouri este concentrată pe dezvoltarea noilor jocuri, în vreme ce restul de 15% este dedicat serviciilor de specialitate pentru industria de gaming.
Cu o cifră de afaceri de peste 145 de milioane de dolari în 2016, aceasta nu se raportează doar la experiențele pentru computere și console, ci s-a îndreptat în ultimii ani și către utilizatorii de mobil. Printre cele mai cunoscute companii din țara noastră specializate pe industria de gaming se numără și Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Bandai Namco Entertainment România, King Games Studio şi AMC Pixel Factory.
Jocul FIFA, creat de români
Poate nu știai acest mic detaliu, dar FIFA, cel mai popular din lume, este produs chiar la noi! Una dintre cele mai recente ediții ale jocului, FIFA 19, a fost creată în România. Developerii EA Electronic au fost onorați să poată aduna la un loc o echipă de tech talentată și dedicată, care a satisfăcut jucători pasionați din toate colțurile lumii cu rezultatul obținut. EA Electronic România și-a început activitatea încă din 2006, iar de atunci și până astăzi compania a adunat în palmares proiecte inedite, precum FIFA, Need for Speed, UFC și, începând cu anul trecut, NHL. Cele mai populare jocuri din lume nu puteau avea succesul scontat fără munca dedicată a peste 1.500 de români cu expertiză în multiple domenii, precum producție video, inginerie de software, design, management de proiect, animație, grafică sau testare.
Assassin’s Creed Odyssey, născut la București
Un alt joc foarte popular în lume este și Assassin’s Creed Odyssey, care nu putea fi jucat dacă o echipă dedicată a Ubisoft București nu ar fi lucrat cu pasiune pentru el. În capitala României au fost readuse la viață creaturi mitice și au fost create abilitățile inedite de luptă ale personajului acestui joc legendar. Inedit este și faptul că echipa Ubisoft a reușit, pentru prima dată, simularea apei, folosind o textură 3D pentru a crea spuma de la suprafața acesteia, pentru o experiență de joc incredibilă. Tot studioul local a fost responsabil și cu crearea de la zero a arenelor de luptă și a inamicilor foarte puternici, un alt capitol la care aceasta a excelat. Din scaunul de gaming, experiența jocului este una autentică mulțumită a nu mai puțin de 1.700 de oameni care și-au dedicat timpul și pasiunea pentru un rezultat peste așteptări. Ubisoft România are o istorie care datează încă din 1992. Până astăzi, studioul local a reușit să creeze lumi fantastice a celor mai cunoscute jocuri din lume, printre care se numără și Assassin’s Creed, Watch Dogs, Ghost Recon şi Just Dance.
România, un gigant în industria de gaming
Dacă nu te-am convins până acum că țara noastră a jucat un rol important în dezvoltarea industriei de gaming, poate ar trebui să știi că alte nume care ne leagă de aceasta sunt și Call of Duty, World of Tanks, The Witcher III, Mafia, Resident Evil, dar și alte jocuri special create pentru experiența mobilă. Printre jocurile create la noi, dar care au ajuns celebre pe tot mapamondul, se numără și Candy Crush Saga.