Activitățile creative sunt îndrăgite atât de cei mici, cât și de cei mari. Ele contribuie la stârnirea curiozității naturale a copiilor, la înțelegerea lumii înconjurătoare și, pe lângă toate astea, sunt foarte distractive. În continuare, îți prezentăm câteva motive pentru care aceste activități sunt esențiale pentru cei mici.
Dezvoltarea abilităților motorii
Când copiii își folosesc degetele pentru a mânui diverse materiale (penson, un bloc de desen, plastilină, șabloane etc.), ei își dezvoltă abilitățile motrice fine, deoarece mișcările respective implică utilizarea mușchilor mici ai mâinilor. Abilitățile lor de coordonare bilaterală se îmbunătățesc pe măsură ce învață să folosească ambele mâini în același timp.
Toate acestea se întâmplă atunci când cei mici pictează, colorează, se joacă cu plastilină, lipesc și decupează. Cu cât se dezvoltă mai repede abilitățile lor motorii fine, cu atât copii vor învăța mai repede să facă singuri diferite lucruri, pregum legarea propriilor șireturi.
Dezvoltarea imaginației
„Imaginația este mai importantă decât cunoașterea” (Albert Einstein). Atunci când alimentezi creativitatea copilului, îl ajuți să-și dezvolte imaginația și să-și contureze personalitatea. Asta este foarte util în toate domeniile de învățare.
Dezvoltare fizică
Într-o lume în care cei mici sunt expuși ecranelor de la vârste tot mai fragede, este extrem de important să-ți ajuți copilul să-și folosească mâinile și degetele cât mai des, pentru a-și dezvolta corect mușchii și oasele.
Atunci când cel mic pictează, desenează sau modelează, el își folosește musculatura, ceea ce contribuie la dezvoltarea sănătoasă a mâinilor. Activitățile creative îl ajută pe copil să-și coordoneze mai bine mișcările, să-și mențină echilibrul și să perceapă mediul care îl înconjoară.
Îmbunătățirea abilităților de comunicare
Activitățile creative ajută copilul să-și dezvolte abilitățile de ascultare, să-și exprime sentimentele, să descrie activități și acțiuni, îmbunătățindu-și astfel limbajul și atenția la detalii.
Dezvoltarea simțurilor
Copilul conștientizează tot ceea ce există în jurul lui prin folosirea simțurilor. Fiind implicat în activități creative, acesta își dezvoltă abilitățile observaționale, abilitatea de a asculta și urma instrucțiuni, explorează diferite texturi, recunoaște diverse mirosuri și înțelege sensul anumitor cuvinte.
Dezvoltarea logicii
Depășirea provocărilor face parte din călătoria vieții. Activitățile creative îi ajută pe cei mici să gândească, să facă conexiuni, să găsească soluții și să tragă concluzii. A eșua este prima etapă a învățării, iar aceste activități reprezintă un mod minunat pentru copii de a învăța și a încerca diferite metode pentru a obține ceea ce și-au propus. Activitățile creative îi ajută pe cei mici să sorteze, să organizeze și să analizeze informații, să rezolve probleme și să facă legături logice.