Beneficiile de a avea o izolație termică se observă atât iarna, cât și în anotimpul călduros, când aerul condiționat funcționează. Astfel, o izolare făcută cu materiale de calitate și executată corect oferă economii considerabile cu facturile de încălzire și curent electric.
Dacă iei în considerare utilizarea polistirenului pentru izolația casei, este important să cunoști câteva aspecte esențiale despre acest material.
1. Există două tipuri de polistiren cu proprietăți diferite
Cel mai probabil ai auzit de polistirenul expandat și polistirenul extrudat, însă este important să le cunoști proprietățiile, pentru că fiecare se folosește pentru izolarea anumitor zone ale construcției.
Polistirenul expandat are o structură celulară cu pori deschiși, astfel că este permeabil la vaporii de apă – îi lasă să treacă din interiorul casei în atmosferă. Pereții pot să respire, iar riscul formării mucegaiului și igrasiei este considerabil scăzut. De aceea, polistirenul expandat se folosește cu precădere la izolarea pereților exteriori.
Polistirenul extrudat are o structură celulară cu pori închiși, astfel că el nu lasă vaporii de apă să iasă în exterior. Totodată are o rezistență foarte mare la șocuri mecanice, fiind un material mai dur decât polistirenul expandat. Prin urmare, vei folosi extrudatul pentru lucrări de izolare a fundațiilor, a soclurilor, a pereților de susbsol sau a pardoselilor. De reținut este și faptul că polistirenul extrudat este o soluție economică, fiind un material eficient termic și mai ieftin decât alte soluții izolatoare prezente pe piață.
2. Este un material izolator extrem de eficient
Dacă îți făceai griji în privința calităților de izolare, este important să știi că este un material pe care te poți baza. Termoizolează foarte bine, un rol important avându-l alegerea corectă a tipului de polistiren (în funcție de cerințele proiectului de izolație), dar și execuția corectă a montajului.
Conductivitatea termică măsoară eficiența termică a unui termosistem – λ (Lambda). Este exprimată în W/mK și cu cât valoarea este mai mică, cu atât materialul izolator este mai eficient, pierde mai puțină căldură.
În plus, avantajul polistirenului constă și în prețul mai mic de achiziție, dar și costul mai redus al manoperei.
3. Este rezistent la șocuri și trafic intens
În special polistirenul extrudat este un material care și-a câștigat renumele pentru fiabilitate și rezistența superioară la efectele distructive ale naturii. Face față cu succes încărcărilor mecanice mari, de aici și recomandarea de a fi folosit pentru izolarea fundațiilor sau a pardoselilor, fiind utilizat inclusiv pentru proiectele de încălzire prin pardoseală.
Compresiunea (rezistența la șocurile mecanice) este notată în cazul polistirenului expandat cu diferite valori: EPS 50, EPS 60, EPS 70 s.a. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât rezistența la compresiune este mai bună. De exemplu, pentru izolarea fațadelor se va folosi EPS 80, iar pentru pereții interiori EPS 50.
Acordă atenție procesului de achiziție, fii atent la caracteristicile diferite ale polistirenului și pune întrebări specialistului din magazin pentru a te asigura că faci alegerea potrivită cu proiectul tău de izolare.