3 lucruri pe care nu le știai despre stres

Stresul este reacția organismului la orice schimbare care se petrece în jurul nostru și care necesită un răspuns sau o adaptare. Stresul este cel care ne dă energia să luptăm sau să fugim, reacția primordială a creierului uman atunci când se confruntă cu o situație neprevăzută. Deși stresul ne poate ajuta să depășim anumite situații limită, în viața de zi cu zi efectele lui sunt mai degrabă nedorite. Din acest articol poți afla ce este stresul și cum îl poți combate.

1. Ce se întâmplă în corpul nostru când apare stresul

Reacția organismului la stres este aceeași de mii de ani. În momentul în care apare o situație care poate reprezenta un pericol, ochii și urechile trimit informația către amigdala cerebrală care decide dacă pericolul este real. Amigdala transmite un semnal hipotalamusului care este responabil de reacția sistemului nervos. Astfel, apar primele reacții la stres: accelerarea bătăilor inimii, a respirației și creșterea tensiunii arteriale. Glandele suprarenale sunt activate și este produsă adrenalina. Inima bate mai tare, trimițând sânge oxigenat la mușchi și sunt eliberate în sânge zahăr și grăsimi, pentru mai multă energie. Practic, corpul intră în modul ”luptă sau fugi”. 

2. Ce fel de situații declanșează stresul

Cercetătorii sunt de acord că anumite tipuri de situații declanșează întotdeauna o reacție stresantă a organismului. Aceste situații sunt:

  • Noutatea: Atunci când te confrunți cu o situație pe care nu ai mai întâlnit-o, nivelul de stres crește.
  • Impredictibilitatea: Când nu știi cum va decurge o anumită situație, devii mai stresat decât de obicei.
  • Amenințarea: Atunci când ceea ce este pe cale să se întâmple poate fi o amenințare la viața, siguranța sau ego-ul tău, vei simți nivelul de stres crescând.
  • Controlul: Dacă simți că nu ai deloc sau foarte puțin control asupra unei situații, atunci te vei simți stresat.

3. Ce tehnici rapide de reducere a stresului există

Dacă te confrunți cu o situație stresantă și vrei să te calmezi rapid, există câteva tehnici pe care specialiștii le recomandă. Cea mai la îndemână este să respiri adânc. Inspiratul adânc extinde muschiul diafragm care oprește răspunsul la stres. O altă metodă eficientă este să cânți. Atunci când cânți, respiri abdominal, iar acest lucru reduce stresul. Dacă poți face câteva exerciții fizice, este perfect, pentru că energia pe care o mobilizează reacția la stres trebuie consumată. 

Însă cea mai bună armă împotriva stresului este un hohot de râs. Râsul este produs în aceeași regiune a creierului ca și stresul, în hipocampus. Practic, atunci când râzi anulezi reacția la stres.

Alte metode de a scăpa de stres sunt practicarea meditației, cititul sau mersul pe bicicletă. Stresul poate fi copleșitor pentru unii dintre noi, iar tehnicile de reducere a stresului pot elibera tensiunea resimțită atunci când se instalează acesta.