5 idei de afaceri în agricultură, pe care le poți dezvolta în 2020

În ultimii ani, agricultura a devenit un domeniu extrem de propice pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile. Marele avantaj este că multe afaceri de acest fel nu necesită investiții foarte mari, iar sumele necesare pot fi obținute ușor, prin contractarea unor credite agricole. Dacă intenționezi să-ți dezvolți o afacere în domeniu, te ajutăm oferindu-ți câteva idei de investiții profitabile.

1. Fermă de găini

Pentru început, ai nevoie de un teren pe care să construiești un adăpost în care să poți ține 15-20 de găini. Dacă ai o casă la țară, problema terenului este rezolvată, iar investiția inițială nu presupune decât amenajarea adăpostului și cumpărarea păsărilor. Ulterior, vei mai cheltui pentru hrana găinilor, însă costurile se vor amortiza rapid din vânzarea ouălor. Cu timpul, vei putea extinde ferma, prin achiziționarea unui incubator, pentru sporirea efectivelor de păsări.

2. Ciupercărie

Marele avantaj al acestei investiții este că trebuie să deții un teren agricol. Ai nevoie doar de un beci spațios, care poate fi și beciul propriei locuințe, iar specialiștii recomandă cultivarea soiului Pleurotus, dat fiind faptul că pe piață abundă acum ciupercile Champignon. Cel mai bine este ca afacerea să fie demarată toamna, iar până atunci este esențial să cumperi compostul de calitate, în care vei cultiva ciupercile.

3. Cultură de ardei iuți

În ultimii ani, românii au prins gustul mâncărurilor picante, iar afacerile cu condimente au început să fie tot mai profitabile. Pentru a începe să cultivi ardei iuți, ai nevoie de un solar de circa 100 de metri pătrați, care să asigure condițiile optime pentru obținerea răsadurilor. Mai ai nevoie de semințe de calitate, al căror preț este destul de „piperat” – 10 semințe din soiurile cele mai iuți pot să coste chiar și 10 euro. De pe o suprafață de circa 350 de metri pătrați poți recolta însă recolta cam 300 de kilograme de ardei, prețul pe piață fiind de 50 de lei pe kilogram.

4. Fermă de căpșune

O fermă de căpșune poate fi profitabilă în orice zonă din țară, pentru că necesită o investiție de circa 4.500 de euro pe hectar. Profitul poate fi însă de aproximativ 12.500 de euro pentru aceeași suprafață, în condițiile în care fructele se vor vinde cu circa 17.000 de euro.

 

5. Fermă de roșii bio

Investiția principală constă în construirea unui solar de circa 1.000 de metri pătrați și dotarea lui cu un sistem de irigații. Poți porni afacerea și de la o scară mai redusă, urmând să o dezvolți ulterior. Secretul constă în cultivarea mai multor soiuri de tomate, pentru a avea o ofertă cât mai variată. Dacă te vei ocupa personal de livrarea roșiilor, vei face economii importante, iar banii investiți se vor recupera rapid.