În căutarea unui loc de muncă – ce greșeli fac viitorii angajați

Căutarea unui loc de muncă este acel moment în care îți pui vise și speranțe în seama unui nou început. Ai mari așteptări, însă multe dintre ele se transformă în dezamăgire. Timpul lung până când să găsești un loc de muncă sau cel puțin să ai la ce să aplici, faptul că nu primești feedback, un răspuns favorabil de a fi chemat la interviu sunt scenarii clasice.
Ce faci greșit când cauți un loc de muncă? Poate că nu cauți unde trebuie. Iată și câteva dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în rândul viitorilor angajați, greșeli ce prelungesc timpul de găsire a unui job.
Accepți orice
Frustrarea apare atunci când aplici la orice se ivește, accepți orice ar fi, constrâns de diverse motive, dar mai ales de faptul că nu găsești nimic ce corespunde cu cerințele tale. Locuri de muncă par să fie o mulțime, însă nu și pentru nivelul tău. Poate că de fapt nu cauți unde ar trebui.
Nu cauți unde trebuie
Cauți în secțiunea de anunțuri locuri de muncă oriunde navighezi online. De fapt site-urile de specialitate sunt indicate. Astfel de platforme sunt create special pentru recrutori, recrutați sau pentru ambele categorii, după caz.
Preferă să cauți site joburi, pentru că în cadrul acestora se vor găsi numaidecât numai joburi. Știi sigur că CV-urile sunt accesate, că interesul este de a căuta personal, față de secțiuni de angajare ale unor companii unde CV-urile se adună doar pentru a exista în arhivă opțiuni în cazul probabil în care un angajat ar pleca din compania cu pricina.
Un site special dedicat locurilor de muncă înseamnă mai multe șanse de a găsi ceva relevant pentru cerințele tale. Per general, astfel de site-uri adună sute de anunțuri, inclusiv cu opțiuni privind locurile de muncă în străinătate. Poți așadar să cauți local sau să îți extinzi interesul către orice zonă, chiar și în afara țării. Sunt site-uri de încredere și pentru angajatori, deci îți crești șansele să găsești realmente anunțul potrivit pentru tine.
Nu îți completezi CV-ul
Un CV complet este un punct în plus, căci denotă atenție și dedicare. Recrutorii caută persoane deschise și răbdătoare așadar îți vei dori să exprimi acest lucru mai întâi de toate prin modul în care te prezinți, adică ce tip de CV trimiți.
Site-urile de specialitate au devenit adevărate portaluri de informare. Îți pun la dispoziție inclusiv sfaturi despre ce caută angajatorii și cum să îți sporești șansele să fii ales. Învață să completezi CV-ul cu ce este relevant și preferă să îl completezi 100%.
Emiți pretenții înainte de toate
Fie că vorbim despre joburi străinătate sau despre cele din țară, o mare parte dintre candidați fac selecția de joburi în funcție de salariu. Este totuși greșit să emiți pretenții salariale din start. Desigur că și răsplata financiară contează, însă acest aspect nu trebuie pus pe primul plan.
Construind o carieră înseamnă să crești, să înveți constant, să pui cărămidă cu cărămidă în a clădi ceva solid. Un candidat ar trebui să aibă și pretenții, să aibă principii de la care nu se dezice, dar în egală măsură trebuie să pună în balanță ce știe, ce poate cu ceea ce cere un angajator. Recrutarea va fi mai întâi de toate realizată pe aceste considerente.
Descoperă platforma Jobslist.ro și ofertele de angajare pe care le propune și simplifică-ți viața!