Serbia a devenit o destinație de vacanță foarte atractivă, are prețuri decente și numeroase locuri de vizitat (cosmopolitele orașe Belgrad, Novi Sad, Subotica, Niș, Kragujevac, dealurile din Fruška Gora – considerate „bijuteria Serbiei” s.a.). Dacă vrei să plănuiești o călătorie în Serbia, iată ce trebuie să știi:
Poți călători cu C.I.
Serbia nu este o țară membră a Uniunii Europene, însă cetățenii români pot călători în baza Cărţii de identitate valabile pentru o perioadă de şedere de maximum 90 de zile într-un interval de 180 de zile, cu excepția provinciei Kosovo, unde intrarea se poate face doar pe bază de pașaport. În calitate de cetățean străin trebuie să faci dovada autorităților sârbe că ai mijloacele suficiente de întreținere pe durata șederii în acest stat, pentru returnarea în țară sau pentru continuarea călătoriei.
Starea drumurilor și restricții de viteză
Infrastructura rutieră a vecinilor sârbi este una bună, limitele de viteză admise sunt 50 km/h în localități, 80 km/h pe drumurile naţionale, 100 km/h pe drumuri expres, 130 km/h pe autostrăzi. Pentru circulația pe autostrăzi este o taxă de 5 euro, care este valabilă pentru 100 de km parcurși. Să fii atent la respectarea limitelor de viteză pe autostradă, deoarece autoritățile sârbe verifică viteza prin calcularea duratelor parcurse între punctele de taxare la intrarea și ieșirea de pe autostradă.
Amenzile se achita în moneda locală. La momentul scrierii articolului, cursul dinarului (RSD) era de 117, 26 dinari pentru 1 euro.
Ține cont de regimul de parcare
În toate oraşele din Serbia sunt amenajate spații de parcare, unde contravaloarea poate fi achitată la controlorul de parcare sau folosind telefonul, prin trimiterea unui SMS cu numărul de înmatriculare al autoturismului. În centrul Belgradului, locurile de parcare sunt în zone cu restricții de timp care nu pot depăși 1, 2 sau 3 ore. Este important să nu parchezi în zonele marcate cu linie galbenă continuă sau intermitentă, aceste locuri fiind destinate parcării autoturismelor instituţiilor locale.
Evită regiunea de sud a Serbiei și intrarea în regiunea Kosovo
Autoritățile sârbe, precum și cele române, recomandă evitarea zonei de sud a Serbiei, unde au fost semnalate cazuri de furturi de autoturisme înmatriculate în străinătate. În caz de orice incident, poți apela la următoarele numere de telefon: poliția – 192; pompieri – 193; ambulanța – 194; asistență auto – 1987. Prefixul telefonic internațional al Republicii Serbia este +381, la care se adaugă cel al orașului în care te afli.
Norme vamale
Vameșii sârbi controlează autoturismele atât la intrarea, cât și la ieșirea din Serbia. De aceea, dacă ai la tine suveniruri, să ții cont de normele vamale sârbești, și anume 1 litru de băutură alcoolică, 1 sticlă de parfum, 1 sticlă de apă de toaletă, produse de tutun echivalente a 200 de țigarete.