Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial și se manifestă prin creșterea nivelului de glucoză din sânge într-un ritm accelerat, cu mult peste limitele normale. Pentru a putea fi tratat, acesta trebuie depistat și ținut sub control de către un medic specialist.
Care sunt simptomele?
Există o serie de simptome care apar odată cu declanșarea diabetului, iar printre cele mai cunoscute se numără:
– Setea excesivă
– Foamea excesivă
– Oboseală și nervozitate
– Răni care se vindecă greu
– Amorțeli sau furnicături la nivelul tălpilor sau mâinilor
Aceste simptome ar trebuie să te pună pe gânduri și să te facă să mergi imediat la medic. Există posibilitatea ca acestea să fie simptomele unui prediabet, ceea ce înseamnă că viața ta trebuie să se schimbe din mai multe puncte de vedere.
Cum se pune un diagnostic corect?
Pentru a putea pune un diagnostic corect de diabet, medicul îți poate recomanda o serie de analize care să-i susțină teoriile.
Iată câteva dintre analizele pe care ți le poate recomanda medicul, pentru a descoperi dacă te confrunți sau nu cu diabetul:
– Testarea glicemiei – aceasta se poate face prin analize de sânge sau poate fi depistată în urină. Nivelul normal de glicemie din sânge trebuie să fie între 70 și 100 mg/dl, însă în funcție de ceea ce consumi, aceasta poate ajunge chiar și la 140 mg/dl. Testarea sângelui se face cu ajutorul unui glucometru, printr-o simplă înțepătură în deget.
– Glicozurie – prin intermediul acestora se poate depista dacă există glucoză în urină. În cazul în care există o cantitate foarte mare în organism, aceasta poate ajunge în urină, lucru cunoscut sub numele de glicozurie. Pentru aceasta se strânge urina din ultimele 24 de ore, apoi se trimite la laborator. Este recomandat în cazul în care glicemia depășește 150-200 mg/dl.
– Test de toleranță la glucoză – analiză realizată tot prin intermediul urinei pentru a se constata dacă există situații în care procesul de eliberare a insulinei nu se realizează în mod corespunzător.
– Depistarea substanțelor – analize de sânge și de urină prin care se pot depista corpi cetonici, acetona, substanțe care confirmă prezența diabetului. Acestea rezultă din arderea incompletă a grăsimilor.
– Fracțiile de colesterol – deoarece organismul unui diabetic are nevoie de combustibil pentru consumul ridicat de energie, acesta adună toate grăsimile din organism și le transmite în sânge. Analizele de colesterol ale unei persoane cu diabet vor înregistra valori crescute ale grăsimilor totale.
Toate aceste analize costă și, în cazul în care nu ți le permiți, poți solicita un credit nebancar pentru urgențe. Diabetul este una dintre bolile care nu poate aștepta, iar echipa de la creditprime.ro îți poate veni în ajutor. Poți solicita medicului tău mai multe detalii despre toate aceste proceduri și, în cazul în care va fi necesar, vei putea depista la timp această afecțiune.