Buget de student: Cum faci față cheltuielilor dacă te-ai mutat în capitală?

Când ești student ai foarte multe cheltuieli și acestea te vor face, de cele mai multe ori, să rămâi fără bani la sfârșitul lunii. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să-ți gestionezi bugetul mai bine și să previi acest lucru.

Calculează-ți veniturile și cheltuielile

Ești conștient de unde îți vin banii, pe ce se duc și despre ce sume e vorba în ambele cazuri? O privire de ansamblu asupra acestor aspecte te va ajuta să înțelegi mai bine unde poți tăia din cheltuieli.

Spre exemplu:

  • Ieșirile cu prietenii: Înlocuiește o parte din ieșirile în baruri și cluburi cu ieșiri la pădure, în parc sau acasă, la persoanele cunoscute.
  • Mâncarea: Poți reduce din cheltuieli învățând să gătești. În zilele în care n-ai timp să faci acest lucru, comanda pizza in capitala prin Food Panda. Brandul acesta are disponibile peste 400 de restaurante din care poți alege.
  • Îmbrăcăminte: Pentru a economisi bani când îți cumperi haine, alege piese vestimentare de calitate. Acestea vor rezista mai mult și pe termen lung, vei ieși mai bine financiar. Poți să-ți cumperi și haine pentru următorul sezon, când sunt soldările și găsești reduceri de peste 50%.

Folosește o aplicație sau notează într-un document tot ce cheltui. Vei știi exact ce poți să elimini, pentru a rămâne cu mai mulți bani la finalul lunii. Stabilește-ți prioritățile! Înainte de a-ți folosi bugetul pentru plăceri, folosește-l pentru nevoi. Cât timp pui chiria, utilitățile și cheltuielile de student în prim plan, îți va fi mult mai ușor să te descurci.

Adoptă un stil de viață minimalist

Minimalismul este bazat pe conceptul de renunțare la tot ceea ce nu este necesar sau util. Odată ce devii minimalist, nu mai simți nevoia să îți iei lucruri noi în mod constant. Realizezi că majoritatea îți aduc doar o bucurie de scurtă durată și îți poți controla deciziile de cumpărare mai bine.

Cheltuie doar cât este necesar și restul banilor, pune-i deoparte. Pentru a putea face acest lucru, folosește liste. Dacă mergi la cumpărături nepregătit, vei ajunge să cumperi și lucruri de care te-ai putea lipsi. Nu te mai baza pe faptul că vei gândi rațional deoarece cumpărăturile sunt întotdeauna emoționale. Decide ce ai de gând să achiziționezi din timp!

Creează un fond de urgență

Deoarece nu poți știi ce va fi în viitor, este important să pui bani deoparte pentru situațiile neprevăzute. Economisește 10% din veniturile lunare! Poate ți se pare puțin dar mintea ta se va obișnui cu ideea de a pune bani deoparte. În timp, poți mări această sumă. Un fond de urgență te va ajuta să-ți rezolvi problemele, fără să îți mai faci datorii și să treci prin stresul provocat de acestea.

De ce e important să-ți organizezi bugetul de student

După cum vezi, să faci față cheltuielilor când ești student nu este atât de dificil. Cât timp îți calculezi bugetul, adopți un stil de viață minimalist și economisești, totul va fi în regulă. Urmează sfaturile de mai sus și vei putea face aceste lucruri!