Bunăstarea angajaților este una dintre marile provocări cu care se confruntă companiile. În prezent, oamenii nu mai sunt motivați doar de un salariu generos, ci caută un mediu de lucru plăcut în care să își poată evidenția personalitatea. Indiferent de domeniu, productivitatea angajaților reprezintă principalul factor al tuturor reușitelor, așa că orice business trebuie să ia în considerare lucrurile care stimulează eficiența. Potrivit studiilor, spațiul de lucru poate crește productivitatea cu până la 45%, fapt ce se traduce prin oameni fericiți, costuri mai mici, dedicare, profit și proiecte livrate la timp. Iată câteva idei utile pentru amenajarea unui birou care să influențeze pozitiv rezultatele firmei.
Crearea unor spații de lucru deschise, dar și individuale
În ultima perioadă, tot mai multe companii preferă birourile open space pentru a încuraja colaborarea între angajați. La prima vedere, această practică pare că pune accent pe inovație și flexibilitate. În realitate, birourile deschise pot compromite creativitatea și productivitatea. În astfel de spații, unii dintre angajați se confruntă cu un nivel ridicat de stres, lipsa concentrării sau oboseală cauzată de zgomot. Amenajarea ideală a sediului include atât variante deschise cât și spații individuale unde orice persoană se poate retrage în voie.
Introducerea plantelor în spațiul de lucru
O nouă tendință în arhitectură, cea de design biofilic, recunoaște nevoia oamenilor de a sta în natură și încurajează includerea elementelor naturale în mediul de lucru. Plantele verzi sunt benefice nu doar în ceea ce privește productivitatea, ci și pentru reducerea poluanților din aer. Orice companie își poate transforma cu ușurință biroul apelând la o florărie online pentru amenajarea unui spațiu care are impact pozitiv asupra sănătății și performanței la locul de muncă.
Reglarea luminozității
Iluminatul este esențial pentru inspirație și concentrare. Dacă angajații sunt privați de lumină naturală, pot apărea stări de iritare, anxietate, oboseală și dureri de cap. Modificarea luminozității poate crește productivitatea cu 12%, astfel că e necesar ca angajatorii să acorde atenție acestui factor.
Integrarea unui loc pentru servirea mesei
Alimentația sănătoasă crește performanța cu aproape 45%. Angajații care au la dispoziție alimente sănătoase, precum fructe proaspete, răcoritoare sau iaurt și un spațiu în care să servească masa, sunt mult mai eficienți.
Amenajarea unei zone de relaxare
Pauzele de relaxare sau activitatea fizică cresc calitatea muncii. Este indicată amenajarea unui spațiu în care angajații să se deconecteze de la muncă. Stimularea mișcării se poate realiza prin introducerea unor biciclete medicinale ori bile fitness.
Confortul este mantra după care o companie trebuie să se ghideze pentru a crea un spațiu productiv. Un business nu amenajează doar mediul, ci proiectează experiența și comportamentul angajaților pentru a obține rezultatele dorite.