Cum amplasezi corect centrala termică

Centrala termică este sursa principală prin care se poate obține o temperatură optimă în locuință. Randamentul său înalt, independența, fiabilitatea și confortul sporit pe care îl oferă situează centrala termică pe primele locuri în preferințele utilizatorilor casnici. Totuși, siguranța și buna funcționare a unei centrale termice de calitate depinde de modul în care este instalată. Descoperă în continuare câteva indicații utile.

Montarea centralei termice cu tiraj forțat

Des întâlnită în casele și apartamentele de bloc, centrala termică cu tiraj forțat își ia aerul necesar pentru combustie din exterior și elimină în afară gazele rezultate în urma procesului de ardere. Centrala poate fi poziționată în spații mici, însă camera în care este montată trebuie să aibă o suprafață vitrată suficient de mare. Principiul de funcționare presupune existența unui sistem tub în tub, care se scoate în exteriorul casei și prin care circulă aerul necesar pentru ardere și emisiile de gaze.

În cazul în care pereții camerei în care va fi amplasată centrala termică cu tiraj forțat sunt realizați din cărămidă, suprafața vitrată trebuie să fie de 0,05 m2 la fiecare metru cub de volum al încăperii. 

Dacă pereții sunt din beton, suprafața totală a ferestrelor sau luminatoarelor trebuie să fie de 0,03 m2. Centrala se montează în bucătărie, pe hol sau balcon, pentru a fi posibilă aspirația aerului și evacuarea gazelor. Este recomandat ca în jurul aparatului să existe un spațiu liber de 40 cm pentru acces facil, iar partea frontală să fie liberă.

Montarea centralei termice cu tiraj natural

Potrivită pentru case sau spații comerciale generoase, centrala termică cu tiraj natural are nevoie de un coș pentru fum, prin care sunt eliminate gazele produse în urma arderii combustibilului. Această centrală termică trebuie poziționată într-o încăpere cu un volum net de minimum 18 m3. În cazul bucătăriilor și oficiilor, e recomandat ca volumul camerei să aibă cel puțin 7,5 m3

Totodată, încăperea trebuie să aibă în mod obligatoriu o priză de aer de cel puțin 100 cm pătrați în partea de jos a peretelui, la o distanță de maximum 10 cm de podea. În situația în care priza de aer nu are legătură directă cu exteriorul, ci cu o altă cameră, se recomandă ca mărimea ei să fie dublă. La fel ca în cazul centralei cu tiraj forțat, suprafața vitrată trebuie să respecte aceleași dimensiuni, ținând cont de materialul din care sunt construiți pereții.

Centrala termică este cea mai bună soluție pentru încălzirea casei. Pentru a te bucura de confortul locuinței tale, acordă atenție regulilor de instalare și amplasează corect echipamentul.