Cu toții folosim în fiecare zi banii, însă prea puțini dintre noi înțelegem cu adevărat esența acestora. Vorbim de un mijloc de schimb și de plată, de un echivalent general al valorii mărfurilor pe care trebuie să îl avem pentru a supraviețui. Cei mai mulți oameni nu au descoperit încă secretul înțelepciunii financiare, de aceea ajung în impas și nu se descurcă prea bine de la un salariu la altul. Administrarea ineficientă a finanțelor personale nu îți poate oferi o imagine clară asupra costurilor și veniturilor, te împiedică să economisești, să creezi și să respecți un buget personal. Însă, orice lucru se poate învăța, așa că dacă urmezi câteva reguli importante vei reuși să îți îmbunătățești substanțial câștigurile.
Formează-ți obiceiuri sănătoase cu privire la bani
De regulă, fiecare dintre noi se comportă așa cum a fost obișnuit fără a lua în considerare urmările faptelor sale. Este mai simplu să observi că ai rămas fără bani decât să acorzi atenție lucrurilor care te-au adus în această situație. Nu uita că orice obicei mai puțin bun se poate schimba cu altul care să îți ofere beneficii.
Ca să ai o situație financiară mai bună renunță la cumpărăturile spontane și inutile, menține o listă a cheltuielilor și stabilește un buget lunar în care să te încadrezi. Analizează-ți situația financiară ca să afli unde se duc cele mai mari sume din veniturile tale și vezi la ce poți renunța pentru a economisi bani. Bogăția înseamnă 80% psihologie și 20% mecanică, așa că fă puțină ordine printre obiceiurile tale financiare ca să câștigi mai mult.
Diversifică-ți sursele de venit
Este esențial să nu te bazezi niciodată doar pe o singură sursă de venit. Caută să ai întotdeauna cel puțin o soluție în cazul în care apare ceva neașteptat. De pildă, o avarie la mașină sau defectarea frigiderului sunt evenimente care necesită sume considerabile. În situația în care ți-ai planificat deja banii de salariu și mai ai ceva datorii la prieteni, îți va fi greu să faci față noilor cheltuieli. Un credit până la salariu te poate ajuta să depășești această dificultate și să capeți mai multă flexibilitate în bugetul tău. Mai mult, nu te gândi la asta ca la un împrumut, ci consideră creditul rapid rezerva de bani la care poți apela oricând ai nevoie.
Consideră banii un instrument care lucrează pentru tine
Schimbă-ți percepția despre bani și gândește ca un investitor, nu ca un consumator. Mergând pe ideea că lucrezi pentru bani și niciodată nu ai de ajuns, îți va fi greu să creezi o disciplină lunară ca să economisești un procent minim pe care să îl investești apoi în ceea ce ai nevoie.
Dacă vrei să ai o siguranță financiară rezonabilă, ia în considerare ideile enumerate mai sus. Aplicate atent, acestea îți vor oferi mai mult echilibru financiar și vor produce un rezultat pozitiv în viața ta.