Statisticile arată că aproximativ 4 din 10 bărbaţi şi 3,5 din 10 femei vor dezvolta cancer în timpul vieţii. Printre factorii care măresc riscul de cancer se numără fumul de țigară, substanțele chimice, poluarea, stresul, lipsa activității fizice și, poate cel mai important factor dintre toate, alimentația săracă în nutrienți de calitate.
În ultimele decenii, s-au condus studii multiple în întreaga lume, cu scopul de a găsi soluții mai eficiente de diagnosticare timpurie și tratament împotriva cancerului.
Descoperirea unui marker universal de cancer
La începutul anilor nouăzeci, profesorul Dan Burke, împreună cu grupul său de cercetare de la Universitatea din Aberdeen, a descoperit prezenţa, în celulele tumorale, a unui nou tip de enzimă, numită CYP1B1.
Enzimele CYP (CYP1, CYP2, CYP3) din familia citocromului P450, asigură detoxifierea prin eliminarea substanțelor medicamentoase și a deșeurilor toxice. Practic, fără enzimele CYP omul modern s-ar intoxica cu medicamente și toxine printr-un fenomen asemănător supradozajului.
Spre deosebire de enzimele grupului, noua enzima CYP1B1, are o propietate diferită, cu implicații enorme în cercetarea cancerului.
Legătura dintre cancer și hrană
Căutând compuși naturali care au capacitatea de a interacționa cu enzima CYP1B1, Prof. Gerrald Potter, din cadrul Universității Montfort (Leicester, Anglia) a identificat o nouă clasă de fitonutrienți cu potențial anticancerigen, necunoscuți lumii medicale până la acel moment.
Acești noi fitonitrienți, denumiți salvestroli de către Prof. Potter, s-a demonstrat că au capacitatea de a interacționa cu enzima CYP1B1 determinând apoptoza (moartea) celulelor canceroase, fără afectarea celulelor sănătoase din care lipsește CYP1B1.
Salvestrolii + CYP1B1 = Agenți anticanceroși
Prof. Potter susține că transformarea salvestrolilor în agenți anticanceroși de către enzima CYP1B1, în interiorul celulei canceroase, reprezintă un mecanism de protejare a corpului împotriva cancerului, dezvoltat de-a lungul evoluției speciei umane. Salvestrolii se gasesc in Salvestrol Shield si Platinum puteti citi mai multe pe hypernatura.com
Dacă există acest mecanism care funcționează de milioane de ani, de ce se înregistrează tot mai multe îmbolnăviri de cancer la nivel mondial?
De ce este cancerul atât de răspândit?
Analizând mii de fructe, legume și ierburi, Prof. Potter și echipa sa au constatat că salvestrolii lipsesc aproape complet din produsele provenite din culturi modificate genetic și pesticizate, pe care oamenii le consumă zilnic.
În urma analizelor, grupul de cercetare Burke – Potter a ajuns la concluzia că dieta actuală conține cu 90% mai puțini salvestroli decât în urmă cu 50 – 100 de ani, singurele surse de salvestroli fiind plantele nemodificate genetic, crescute organic (bio), sau cele găsite în flora sălbatică.
Pentru a ne da speranță, Prof. Potter, recomandă o dietă vegetariană bazată pe fructe, legume și ierburi, crescute natural precum si suplimente cu salvestroli care să asigurare, pe cât posibil, necesarul zilnic pentru eliminarea eficientă a celulelor canceroase din corp.