Suntem in plin sezon de primavara, desi poate vremea de afara nu ne da de inteles acest lucru. Cu toate ca Aprilie este considerata luna de primavara, in nordul si centrul tarii inca se astern ninsori, temperaturi din ce in ce mai scazute, lucru surprinzator pentru aceasta perioada. De aceea, frigul si caderile de zapada nu trebuie sa ne ia prin surprindere, ci, dimpotriva, sa fim cat se poate de pregatiti sa intampinam cat mai bine intemperiile vremii.
Alaturi de actiunile specifice, precum cele menite sa ne protejeze sanatatea, imbracaminte si incaltaminte adecvate, calduroase si comode, asigurarea conditiilor de confort termic in propria casa, dar si la locul de munca, o preocupare importanta este recomandat sa o avem si in ceea ce priveste buna functionare a masinii cu care ne deplasam zilnic, avand in vedere ca sezonul rece determina o serie de modificari in modul de functionare a acesteia.
Este vorba in special despre baterii auto, care sunt responsabile cu pornirea masinii, care in conditii de iarna poate avea o serie de dificultati, cauzate in special de temperaturile scazute, dar si de intretinerea lor necorespunzatoare.
De aceea, este foarte important ca inainte de a se instala temperaturile foarte scazute, sa manifestati mai multa prudenta si sa procedati la verificarea prevetiva a modului cum functioneaza acumulatorii la un service auto, pentru a sti cum trebuie sa procedati in continuare, daca aceasta este in regula, are nevoie de redresare sau chiar trebuie schimbata.
De asemenea, sunt o serie de pasi necesari pastrarii bunei performante a bateriei auto pe timp de iarna, pe care ii putem face singuri, fara a avea pregatire in domeniu, dar care vor contribui la prelungirea perioadei de functionare a acesteia.
Astfel, atunci cand se circula cu autoturismul pe distante scurte, este recomandat sa incercati sa nu utilizati in acelasi timp prea multi consumatori electrici, asa cum sunt cei care asigura incalzirea in masina, ajuta la dezaburire, la dezghetarea oglinzilor, a lunetei etc, pentru a evita solicitarea excesiva a bateriei.
Totodata, in mod constant trebuie sa inlaturam mizeria si depunerile de oxizi de pe bornele bateriilor auto, pentru a elimina situatiile in care s-ar putea produce scurtcircuite. De asemenea, trebuie verificat daca acumulatorii au suficienta apa distilata, in caz contrar, va fi nevoie de completarea acesteia.
In acelasi timp, alaturi de utilizarea in mod cat mai cumpatat pe perioada cu temperaturi foarte scazute a consumatorilor electrici precum lumini, stergatoare, climatizare etc, este bine ca in momentul in care va fi oprit motorul si acei consumatori in functiune sa fie inchisi.