Ai peste 40 de ani si esti insarcinata? Afla 5 riscuri la care te expui !

Multe dintre femeile din ziua de azi doresc sa devina mame la varste destul de inaintate, asa ca se intampla sa ramana gravide chiar natural, fara tratamente de fertilitate, desi mult mai greu decat ar fi fost la 20 de ani. Modul in care duc sarcina la capat tine de multi factori: de forma fizica, de obiceiurile alimentare, de stilul de viata etc. In plus, se pare ca femeile care isi doresc o sarcina la aceasta varsta vor avea parte de o viata mai lunga deoarece estrogenul produs in abundenta are acest efect.

Asadar, daca esti in aceasta situatie, de gravida la 40 de ani, este important sa mergi imediat la un consult ginecologic pentru ca trebuie sa fii supravegheata in permanenta. Evident ca vei fi foarte incantata de vestea ca vei avea un bebe, vei fi nerabdatoare sa cumperi haine pentru gravide si vei incepe sa cauti nume de copii, dar nu poti uita ca sarcina poate avea numeroase probleme.

Iata care sunt riscurile unei sarcini la aceasta varsta!

Desi multe persoane iti vor arunca in fata faptul ca nu mai esti tanara si e destul de greu sa cresti un copil la aceasta varsta, adevarul e ca poti face fata daca iti doresti acest lucru, pentru ca acum esti mult mai matura si ai o experienta de viata foarte mare. Nu uita insa ca trebuie sa ai grija ca totul sa se desfasoare cat mai bine, deci tine minte care sunt riscurile cand ramai gravida la peste 40 de ani!

  1. Oboseala apare ca prin magie in viata ta si nu mai stii ce sa faci pentru a redeveni energica ca odinioara. Schimbarile hormonale sunt de vina pentru acest lucru, dar si faptul ca trebuie sa ai grija si de ceilalti copii. Nu uita insa ca te vei simti si mai obosita din momentul in care vei naste si va trebui sa alaptezi nou-nascutul din 3 in 3 ore pe noapte. Achizitioneaza-ti din timp o camasa de alaptat pentru a fi mereu gata de a hrani copilul;
  2. Te vei confrunta cu probleme neplacute, precum hemoroizii, lasarea sanilor, presiunea pe vezica care te determina sa alergi mereu la baie, kilogramele in plus. Evident ca nu mai ai 20 de ani, asa ca nu iti imagina ca imediat dupa nastere vei arata minunat, dar exista solutii. Ai putea sa faci diverse exercitii fizice si sa ai grija la ceea ce mananci, in asa fel incat sa nu acumulezi kilograme in plus si sa nu afectezi sanatatea fatului;
  3. Din pacate, exista posibilitatea sa ai parte de un avort spontan, asa ca trebuie sa fii pregatita emotional si pentru pierderea sarcinii. Cercetatorii au demonstrat faptul ca o treime din femeile de aceasta varsta pierd sarcina pentru ca ovulul nu este perfect, tesutul uterului nu este suficient de gros, cantitatea de sange catre uter e insuficienta si nu poate sustine o sarcina, exista riscul de placenta praevia sau de dezlipire a acesteia etc ;
  4. Copiii nascuti de o femeie cu o varsta de peste 40 de ani au o greutate mult mai redusa la nastere. De asemenea, pot aparea defecte cromozomiale, cu atat mai mult cu cat femeia ramane insarcinata la o varsta tot mai inaintata, ajungand sa fie nascut doar 1 din 8 copii in astfel de cazuri.
  5. Te vei confrunta cu unele stari psihice nu tocmai placute care tin de varsta inaintata pe care o ai si pe care incepi parca sa o simti cu adevarat. Te gandesti ca va ajunge la 20 de ani cand tu probabil vei avea 60-70 de ani, neputand sa ii oferi tot sprijinul de care are nevoie.

In concluzie, desi sarcina este cel mai mare miracol ce i se poate intampla unei femei, daca varsta ei este inaintata, atunci trebuie sa stie exact care sunt riscurile si ce trebuie sa faca pentru ca la nastere sa se bucure de prezenta unui copil sanatos si frumos.