Bicicleta eliptica este un echipament pentru fitness ce combina miscari din zona de alergare cu miscari pentru partea de sus a corpului si din cea a mersului pe bicicleta clasica. Bicicleta eliptica presupune ca utilziatorul sa stea in picioare pentru a efectua miscarile, miscari ce presupun actionarea unor pedale ce angreneaza volanta – partea mobila a bicicletei.
O bicicleta eliptica este asadar un aparat complex, care permite lucrarea unui numar mare de grupe de muschi, atat din partea inferioara cat si din cea superioara a corpului. Rezultate depind insa mult de calitatea aparatului.
Asadar, cum alegem cea mai buna bicicleta eliptica pentru acasa?
Dimensiunea volantei. O astfel de bicicleta poate avea volanta – partea mobila – cu o greutate ce variaza intre 5 si 20 de kg. Este bine sa alegem un echipament cu o greutate a volantei cat mai mare, pentru ca acest fapt influenteaza in mod direct calitatea exercitiilor si felul in care se simt manevrele, mai mult sau mai putin lin.
Programele. Pentru a putea efectua mai multe tipuri de exercitii este nevoie ca aparatul sa poate fi setat in asa fel incat sa supuna bratele sau picioarele la un anumit tip de efort. Este bine asadar sa cautati un model care sa aiba cat mai multe programe, precum: HIT, Fat Burner, Cardio, etc. In acest fel va fi mult mai usor sa utilizati aparatul pentru a obtine rezultatele dorite.
Treptele de viteza sau de greutate sunt un alt aspect important de urmarit. Mai ales daca sunteti la primul aparat de acest fel, este bine sa incepeti sa faceti exercitii fizice moderate ca intensitate, urmand a creste nivelul pe masura ce avansati si capatati rezistenta si experienta. Iata de ce un aparat de fitness trebuie ales astfel incat sa permita ajustari cat mai fine, pentru a corespunde exact nevoilor punctuale ale fiecaruia.
Bratele. Orice bicicleta eliptica are doua randuri de brate, un set fixat de consola, celalalt set fiind atasat de volanta. Aceste brate trebuie sa fie de o calitate cat mai buna si sa aiba integrati senzori pentru masurarea ritmului cardiac spre exemplu.
Consola in sine este bine sa aiba un afisaj generos si diversi suporti, precum cel pentru apa, pentru telefon, tableta sau casti. Afisajul – insotit de preferat si de difuzoare, permit atat selectarea programelor si a nivelului de dificultate, cat si urmarirea progresului.
Pret si brand. Cele doua merg si de data aceasta impreuna. Un pret mai mare aduce beneficii suplimentare, care se justifica prin programe mai multe si calitate mai buna a materialelor, deci rezistenta mai mare in timp.