Sănătatea sânilor reprezintă – sau ar trebui să reprezinte – o preocupare a oricărei femei. În acest articol poți afla care sunt principalele investigații medicale recomandate pentru identificarea patologiei sânului și stabilirea unui diagnostic.
1. Ecografia mamară
Ecografia mamară este o metodă de diagnostic imagistic neinvazivă ce reprezintă prima metodă de examinare a sânilor la femeile mai tinere de 40 ani, la cele care sunt însărcinate sau care alăptează [1].
Ecografia mamară este recomandată și utilă în următoarele cazuri:
- Ca test de screening în cazul cancerului mamar, înainte de vârsta de 40 ani. Frecvența cu care se face ecografia mamară în acest caz depinde de vârstă: o dată la 3 ani la femeile între 20 – 30 ani, anual la femeile între 30 – 40 ani;
- În completarea mamografiei, atunci când este nevoie;
- Pentru investigarea traumatismelor;
- Pentru investigarea inflamațiilor și a infecțiilor;
- Pentru ghidarea puncțiilor biopsice;
- Pentru evaluarea răspunsului tumoral la chimioterapie [2].
2. Sonoelastografia mamară
Sonoelastografiei este considerată o metodă de diagnostic complementară ecografiei mamare, principiul ei de acțiune fiind reprezentat de reacția diferită a formațiunilor mamare benigne, respectiv maligne, la aplicarea unei compresii.
Ca și ecografia, este o metodă neinvazivă și fără contraindicații, dar eficiența sa este evidentă doar în combinație cu ultrasonografia. Cu ajutorul ei, pacienta poate evita o biopsie inutilă; mai mult, i se poate confirma o suspiciune de diagnostic, astfel încât să acționeze cât mai prompt [2].
Deși foarte eficientă în cazul nodulilor de dimensiuni mici, sonoelastografia mamară nu e eficientă în cazul formațiunilor cu volum mare, sau în zonele marcate de fibroze postoperatorii [1].
3. Mamografia
Mamografia este considerată cea mai sensibilă metodă de identificare precoce a cancerului mamar, ea fiind eficientă inclusiv în cazul leziunilor cu dimensiuni mai mici de 1 cm. Acesta este motivul pentru care este considerată și singura metodă de screening pentru cancerul mamar, chiar dacă femeilor tinere li se recomandă să facă ecografii înainte de împlinirea vârstei de 40 ani.
În funcție de scopul urmărit, există:
- Mamografie de screening, la femei asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani;
- Mamografie de diagnostic, la paciente simptomatice indiferent de vârstă sau la paciente la care mamografia de screening a detectat anomalii [4].
Pentru că multe femei ezită să programeze mamografia din diverse motive, este important să clarificăm două aspecte:
- Deși se consideră că mamografia determină un oarecare disconfort, ea nu ar trebui să fie dureroasă cât timp este efectuată în perioada adecvată a ciclului menstrual;
- Deși folosește raze X, iradierea pe care o presupune o mamografie este minimă. Mai concret, riscul de cancer pulmonar crește, la fiecare mamografie efectuată, cu echivalentul pe care îl presupune fumarea a 3 țigări sau un zbor transatlantic [3].
Mamografia digitală 3D cu tomosinteză
Trebuie să menționăm și această variantă de mamografie deoarece este cea mai precisă în detectarea și descrierea formațiunilor maligne sau benigne. Imaginea obținută este una tridimensională, similară cumva unui CT, prevenind investigații suplimentare care se pot dovedi inutile [4].
4. RMN-ul mamar
RMN-ul mamar este considerat cea mai sensibilă metodă imagistică pentru diagnosticul cancerului de sân, dar se folosește numai complementar ecografiei sau mamografiei, atunci când rezultatele furnizate de acestea sunt incomplete, sau în anumite situații specifice și relativ rare.
Deoarece se efectuează doar cu substanță de contrast, RMN-ul mamar presupune ca pacienta să aibă o funcție renală normală. În plus, investigația trebuie programată în zilele 6 – 14 ale ciclului menstrual, când riscul de apariție a artefactelor este diminuat semnificativ [2].
Este important ca, dacă primești recomandarea de efectuare a acestei investigații, să apelezi la o clinică echipată cu un aparat performant, cu o sensibilitate crescută. Un RMN mamar 3 Tesla este un bun exemplu de tehnologie performantă.
Există numeroase metode de diagnostic atunci când vine vorba despre patologia mamară, dar cel mai important aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este respectarea recomandărilor de screening și autoexaminare pe care le fac medicii. Grija pentru propria sănătate primează, întotdeauna!
Bibliografie
- “Breast Cancer Tests.” Healthline, 5 Aug. 2021, www.healthline.com/health/breast-cancer-tests, afișat la 18.11.2022;
- “CDC – What Is a Mammogram? – Breast Cancer.” CDC, 2019, www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm, afișat la 18.11.2022;
- “Mammography and Other Screening Tests for Breast Problems.” Www.acog.org, www.acog.org/womens-health/faqs/mammography-and-other-screening-tests-for-breast-problems, afișat la 18.11.2022;
“Breast Screening (Mammogram).” Nhs.uk, 22 Sept. 2021, www.nhs.uk/conditions/breast-screening-mammogram/, afișat la 18.11.2022.