Cum să alegi electrovalva și câteva aplicații utile

Companiile de petrol, gaze au devenit atât de vitale în ziua de astăzi încât contribuie adesea cu o sumă semnificativă la PIB-ul național în mod direct sau indirect.

Acest mare succes nu poate fi obținut fără explorarea, extracția, rafinarea, transportul și comercializarea produselor finite, care încă este vitală pentru multe domenii de activitate și industrii.

Însă, indiferent de tipul de afacere pe care o conduci sau chiar dacă ești un consumator casnic, este important să cunoști anumite măsuri pentru a alege o sursă alternativă pentru energia electrică și termică de care ai nevoie. 

Totodată, în funcție de ce alegere vei face și ce echipamente vei folosi, este important să menții acest proces optim, pornind de la programul de întreținere a echipamentelor în timp util, verificări de rutină și până la înlocuirea rapidă a unor dispozitive esențiale, cum ar fi supapele.

Descoperă în continuare câteva aplicații comune ale electrovalvei, fie pentru un consumator casnic, fie pentru o persoană juridică.

Dar ce este exact o electrovalvă? Electrovalvele sunt dispozitive acționate electromecanic pentru a schimba starea unei supape de la deschis la închis și, implicit, pentru a controla debitul de lichid sau gaz, în funcție de aplicație.

Acest dispozitiv are mai multe întrebuințări, ca de exemplu:

  • În mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat vase de uz casnic, electrovalva apă cum sunt cele de la de la shop-einstal.ro, este utilizată pentru a controla intrarea apei în mașină.
  • Dispozitivul este utilizat în sistemele pneumatice și hidraulice de putere fluidă, pentru a controla cilindri, motoare cu putere fluidă și supape industriale mai mari.
  • Electrovalva este utilizată în fabrici/ instalații în care aerul comprimat nu este disponibil.
  • Electrovalvele pot fi utilizate pentru o gamă largă de aplicații industriale, inclusiv control general pornit-oprit, calibrare, bucle de control al instalației centrale, sisteme de control al procesului și diverse aplicații ale producătorilor de echipamente originale.

De asemenea,acest dispozitiv este foarte important în domeniul medical, mai ales atunci când echipamentele trebuie să fie foarte precise, deoarece viața este în joc.

De aceea, este important să cunoști componentele de bază ale electrovalvei, indiferent de domeniul de aplicație. Parctic, o supapă electromagnetică este formată din două părți principale: partea electromagnetică și supapa. 

Partea electromagnetică este de fapt o bobină cilindrică de sârmă, care acționează ca un electromagnet atunci când trece un curent electric. Mai departe, atunci când supapa acționează ca un dispozitiv de control efectiv controlează fluxul de fluid prin închiderea, deschiderea sau blocarea parțială. 

O altă parte componentă principală este corpul supapei care are porturi, scaune și orificii care permit mișcarea fluidelor atunci când solenoidul este alimentat sau dezactivat. Apoi urmează un ansamblu de tub solenoid care funcționează precum un canal de ghidare al pistonului mobil care este deplasat magnetic. 

Pistonul mobil are o bobină inductivă electromagnetic atrasă de câmpul magnetic al solenoidului care este realizată dintr-un oțel inoxidabil. Arcul pistonului este un arc de retur care ține pistonul mobil în poziție atunci când este alimentat și pentru a-l readuce în poziția sa când este dezactivat.

Electromagnetul adică bobină solenoid constă din înfășurări de cupru (solenoid) împreună cu un jug magnetic (armatură). Atunci când este alimentat, generează un flux magnetic care atrage pistonul mobil.

 

Sursa Foto: Pexels.com

CategoriiFără categorie