Plăcile decorative reprezintă ultima tuşă pe care o aplici faţadei și de care depinde aspectul exterior al acesteia. Dacă până în acest moment ai fost preocupat de rezistenţa zidurilor, de utilitatea şi eficienţa energetică a acestora, acum trebuie să alegi în funcţie de imaginea pe care o doreşti pentru locuinţa ta. Întrucât oferta de pe piaţă este extrem de diversificată, îţi prezentăm câteva criterii pentru a alege modelele potrivite nevoilor tale.
Cât de rezistente trebuie să fie?
Materialul din care sunt confecţionate plăcile dă rezistenţa acestora. Pentru pereţii exteriori care nu sunt expuşi la intemperii, lovituri sau trafic intens poţi alege orice tip de material. Dacă îţi doreşti ca proiectul să fie cât mai durabil, indiferent de jocurile copiilor, temperaturi sau fenomene meteo, alege piatră naturală cât mai dură. Altfel, rişti să fii nevoit să intervii periodic pentru reparaţii.
Ţine cont de arhitectură
Înainte de a alege forma, culorile şi textura plăcilor decorative, analizează modelele din jur. Dacă eşti pasionat de design exterior, îţi poţi îndeplini propriile planuri. Dacă nu, apelează la sfatul unui specialist care te va învăţa cum să ţii cont de forma casei, a grădinii, de culorile prezente în jur şi chiar de notele interiorului. Plăcile decorative pot fi o piesă importantă a puzzle-ului care creează stilul general al locuinţei tale.
În funcţie de stilul dorit
Pentru a obţine imaginea dorită a casei tale ai nevoie de materialele potrivite. Acestea pot fi alese pe criterii strict vizuale, dar şi în funcţie de textură. Să le luăm pe rând:
Piatra naturală
Piatra naturală a fost folosită de milenii pentru realizarea faţadelor. În întreaga lume, se păstrează o mulţime de vestigii cu ziduri conservate în stare foarte bună, indiferent de trecerea timpului sau catastrofele prin care au trecut. Din fericire, în prezent, nu trebuie să mai ridici întreaga construcţie din blocuri de piatră, deoarece ai posibilitatea realizării unor modele de plăci pentru faţadă din marmură. Aspectul este acelaşi, rezistenţa este dată de calitatea materialelor utilizate şi a lucrării de aplicare. Fiecare rocă are un anumit aspect, o culoare şi o porozitate specifică. Alege-o pe cea care ţi se potriveşte pentru proiectul locuinţei tale şi te vei bucura de un aspect pe măsură de fiecare dată când intri în curte.
Lemnul
Marele avantaj al plăcilor decorative este că pot replica aproape orice model. Aşadar, nu trebuie să locuieşti într-o cabană din bârne pentru a avea imaginea nobilă a lemnului imprimată pe pereţii exteriori. Plăcile cu aspect de lemn respectă întru totul particularităţile materialului, de la culoare şi formă până la textură şi granulaţie. Stilurile clasic şi rustic sunt printre cele mai potrivite pentru un brâu, un model de faţadă sau chiar un perete integral îmbrăcat în dale decorative cu aspect de lemn.
Cărămida
O alternativă clasică pentru faţade este cărămida. Zidurile din cărămidă au reuşit să biruiască vremurile prin care au trecut secole de-a rândul, indiferent de condiţii. Ca în cazul pietrei naturale, în prezent nu mai eşti obligat să construieşti exclusiv din cărămidă. Iar dacă o faci, poţi alege un finisaj exterior mai uniform şi mai plăcut. Dacă alegi să tencuieşti sau să izolezi pereţii exteriori, imaginea cărămizii se ascunde sub ultimul strat aplicat. Aici, intervine soluţia salvatoare a plăcilor decorative cu aspect de cărămidă. Beneficiile sunt multiple: zidul construit respectă criteriile necesare eficienţei energetice, în timp ce imaginea are căldură şi personalitate.
Aspectul final al casei tale este dat de finisaje. După cum culoarea pereţilor este importantă pentru confortul interior, imaginea exterioară este definitorie pentru starea pe care o ai când te apropii de propria casă. Alege plăcile decorative potrivite pentru a adăuga valoare proprietăţii tale.