Bruxismul, cunoscut mai mult sub denumirea de scrâșnitul dinților, este o tulburare care se manifestă mai ales noaptea. Bruxismul constă în strângerea involuntară a dinților și a maxilarului, în afara perioadelor în care se mestecă și se înghit alimente și/ sau băuturi. Cauzele bruxismului sunt diverse, de la cele fizice, precum poziționarea incorectă a dinților, la cele psihologice, ca anxietatea și stresul, dar și consumul de alcool și tutun.
Consultarea unui medic stomatolog este, deci, una dintre măsurile care se impun. Dacă nu este gestionat corespunzător, bruxismul poate să aibă consecințe grave atât asupra sănătății dentare, cât și asupra celei generale. Iată mai jos care sunt acestea.
Deteriorarea dinților și sensibilitatea dentară
Odată cu trecerea timpului, dacă nu se iau măsuri de prevenție, dinții afectați de bruxism se deteriorează din ce în ce mai mult. Aceștia se pot fisura, rupe sau micșora în dimensiune, se pot îngălbeni, în timp ce gingiile se pot retrage, fiind mai vulnerabile la bacterii. În momentul în care smalțul este distrus, dentina nu mai este protejată și poate apărea, în același timp, sensibilitatea dentară. Explicația este aceea că dentina conține terminații nervoase responsabile de senzațiile dureroase la contactul cu alimente fierbinți, reci sau pur și simplu la presiune mai mare.
Distrugerea protezelor, a plombelor și a coroanelor dentare
În momentul în care maxilarul este încordat excesiv sau dinții sunt supuși frecării, este posibil ca orice lucrare dentară să aibă de suferit, de la obturații de canal la proteze și coroane. Toate aceste tratamente și proceduri ar trebui să fie reluate, dacă bruxismul nu este gestionat corespunzător. Iar refacerea lor înseamnă mai mult timp, mai multă energie consumată, dar și costuri mai mari.
Dureri de maxilar și probleme ale articulației temporo-mandibulare
Persoanele care suferă de bruxism își încordează excesiv mușchii maxilarului. Presiunea exercitată la strângerea sau în timpul scrâșnirii dinților poate duce la apariția unor probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare, a senzației de rigiditate sau dificultăți la deschiderea gurii. În cazuri mai severe, durerea de maxilar va iradia spre urechi, față și gât. În toate aceste situații, este indicat consultul unui medic stomatolog, care va pune la punct un plan de profilaxie și/ sau tratament.
Migrene și dureri de urechi
Dacă mușchii maxilarului sunt în permanență încordați, durerea de la nivelul articulației temporo-mandibulare poate să se extindă în zona capului, evoluând în migrene.
Pe de altă parte, nu sunt rare cazurile în care persoane care suferă de bruxism dezvoltă și tinitus, o afecțiune care se manifestă printr-o senzație de țiuit, zumzet sau zgomote percepute de ureche și care nu sunt asociate cu un stimul extern.
Oboseala cronică
Bruxismul afectează calitatea somnului. În timp, somnul de proastă calitate poate duce la instalarea oboselii cronice. Corpului și creierului le este dificil să se recupereze adecvat, atunci când mușchii nu sunt relaxați. Scrâșnitul și strângerea dinților interferează cu somnul, indiferent de numărul de ore de odihnă.
Puțină lume știe că bruxismul poate să afecteze și somnul partenerului de pat, mai ales dacă acesta are un auz mai fin.
Tratamentul bruxismului
Bruxismul duce la uzura prematură a dinților, dar și la apariția durerilor de cap dimineața, la trezire. Afecțiunea necesită tratament stomatologic, eventuale intervenții chirurgicale, în cazul dinților nealiniați, dar și purtarea unei gutiere, cea mai folosită metodă pentru limitarea distrugerilor. Gutiera se realizează la comandă, după ce medicul dentist a făcut un mulaj din ghips al dinților pacientului. Nu în ultimul rând, diverse metode de relaxare pot fi folosite pentru gestionarea stresului.
Este important de reținut ca, dacă suferi de unul sau mai multe dintre simptomele asociate bruxismului, să nu eziți să consulți medicul stomatolog.