Experiențe sau lucruri? Cele mai importante 3 aspecte în alegerea cadourilor

Ți se întâmplă frecvent să nu știi ce cadou să oferi prietenilor tăi atunci când se ivește ocazia? Sau să nu știi ce lucru poți dărui cuiva în semn de mulțumire? Multe persoane trec prin astfel de momente, atunci când se întreabă dacă ideea lor de cadou este sau nu potrivită și dacă celălalt o va aprecia. Pentru a dărui cadoul perfect, ai mai jos câteva sfaturi simple care te vor ajuta în alegerile tale.

Alege cadoul în funcție de buget, dar și de lista de dorințe

Cadoul cel mai potrivit pe care îl poți oferi cuiva este cel care nu îți va da bugetul peste cap. Pe de altă parte, este foarte posibil să știi deja ce și-ar dori persoana pentru care alegi acest cadou. Mai multe studii au arătat că oamenii apreciază mai mult un cadou pe care l-au cerut în mod explicit. Deci cadoul contează, nu intenția.

Intenția este mai importantă pentru cel care dăruiește, îi creează o stare de bine, de mândrie, dar cel care primește cadoul poate să nu fie la fel de fericit. Atunci când există o listă de dorințe, destinatarul cadoului arată ceea ce își dorește cu adevărat și, dacă va și primi acel lucru, va fi cu atât mai recunoscător față de tine.

Dacă este vorba despre un cadou mai scump, te poți asocia și cu alte persoane pentru a-l oferi. Totuși, alte studii arată că darurile scumpe nu sunt mai apreciate decât altele mai accesibile, mai ales dacă este vorba despre lucruri pe care destinatarul nu și le dorește cu adevărat.

Alege cadouri pe care ți le poți permite și care sunt în limita bugetului tău, fie că vorbim despre o sticlă de whiskey Jack Daniels ori un Scandal parfum.

Optează pentru un cadou personalizat

Un alt factor important în alegerea celui mai potrivit cadou este personalizarea. În primul rând, ține cont de gusturile destinatarului, fie că este vorba despre o ciocolată delicioasă, o băutură fină, un pulover din lână ori un stilou pentru cursul de caligrafie.

În cazul prietenilor, nu ar trebui să fie dificil, pentru că se presupune că îi cunoști foarte bine. Fă o listă cu opțiuni pe care și le-au exprimat de-a lungul timpului, încearcă să îți amintești conversațiile pe care le-ați avut și lucruri sau experiențe care le stârnesc entuziasmul. Un abonament la meciurile echipei de fotbal favorite sau o bijuterie cu model grafic poate fi o bună alegere, dacă cel care primește cadoul a vorbit despre asta.

În cazul unei persoane pe care o cunoști mai puțin, alege mai degrabă variante clasice. Un buchet de flori, de exemplu, va fi întotdeauna o opțiune excelentă.

Ia în considerare momentul

Cadourile oferite cu ocazia aniversărilor nu sunt la fel ca cele dăruite de Crăciun ori atunci când prietenul a fost promovat într-un post mai bun. Cele mai potrivite cadouri sunt cele care țin cont și de ocazie, de circumstanțe, de moment.

De exemplu, dacă promovarea vine la pachet cu un birou nou, o bună alegere ar fi produsele de birotică ori, de ce nu, o plantă verde pentru împrospătarea atmosferei.

Vârsta trebuie să fie și ea luată în considerare, pentru că ceea ce dăruiești unui adolescent nu este neapărat ceea ce și-ar dori un adult.

Cel mai important aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este faptul că un dar este făcut să fie folosit – exceptând poate piesele de colecție. Cu sfaturile de mai sus vei găsi cu siguranță, în cel mai scurt timp, cel mai potrivit cadou.

Sursa foto: Freepik

CategoriiFără categorie