Ce caracteristici trebuie să aibă un laptop bun de gaming?

Pasionații de jocuri știu că un laptop bun de gaming trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici pentru a ajunge la performanțele dorite. Pe lângă configurație, un laptop are și marele avantaj că este portabil și poate fi transportat cu ușurință ori de câte ori este nevoie. Dacă te-ai decis să optezi pentru un astfel de dispozitiv în locul PC-ului și cauți o configurație optimă, trebuie să știi exact care sunt caracteristicile care nu trebuie să lipsească unui laptop de gaming. 

Primul pas este documentarea. E esențial să știi ce nu-i poate lipsi viitorului tău dispozitiv, iar mai jos ai o listă cu 6 caracteristici necesare unui laptop numai bun de folosit pentru jocuri video: 

Placa video – cea mai importantă componentă a unui laptop de gaming

Fără o placă video performantă nu poate exista un laptop de gaming. Este considerată cea mai importantă parte a configurației dispozitivului tău și în general e bine să te orientezi către modelele din ultima sau penultima generație, pentru a te asigura că toate jocurile tale favorite, inclusiv cele mai noi, vor rula fără probleme. Poți alege o atât AMD, cât și nVIDIA, atâta vreme cât îndeplinesc această caracteristică. Din oferta de laptopuri ideale pentru gaming, verifică să ai întotdeauna o placă video cât mai nouă. 

Procesorul trebuie să fie unul performant

La fel ca placa video și procesorul trebuie să fie de ultimă generație, pentru a-ți oferi o experiență inedită în materie de gaming. Performanța acestei componente a laptopului tău face ca pe viitor să nu fii în niciun fel condiționat de schimbarea sau îmbunătățirea lui. Gândește-te că cele mai multe jocuri video, cum sunt cele de strategie, depind de puterea procesorului, așadar evită tot ce e mai mic de 2,4 GHz. Un procesor slab îți va pune bețe în roate, așa că dacă vrei un laptop de gaming performant orientează-te către i7 cel puțin.

Memoria RAM – suficientă

Ca laptopul tău de gaming să funcționeze perfect are nevoie și de suficientă memorie RAM încă de la început. La acest capitol poți ulterior face schimbări și adăuga mai multe sloturi. Însă ai nevoie de un minim de 16 GB RAM atunci când îți configurezi dispozitivul pentru jocuri. Cu cât memoria va fi mai mare, cu atât experiența ta de gamer va fi mai satisfăcătoare. 

Dimensiunea și rezoluția ecranului contează

Culorile vii și pixelii trebuie să se regăsească în configurația laptopului tău de gaming. Vei avea nevoie de un display performante, cu o rezoluție ce poate fi full HD, 2K sau chiar 4K pentru cei mai pretențioși. În general, alegerea gamerilor merge către un panel IPS. De asemenea, numărul de inchi este important, căci dacă tot ai investit într-o placă video excelentă și într-un procesor performant, vei dori să ai parte de o super experiență a jocului și din punct de vedere vizual. Optează pentru o diagonală de 17 inchi.

Sistem de răcire optim

În mod sigur nu vei dori să simți cum arde laptopul în timpul unei sesiuni îndelungate de gaming. Ca să te asiguri că laptopul tău funcționează în cele mai bune condiții, e important să alegi un sistem de răcire optim. Acesta va păstra dispozitivul în condiții normale, chiar și după o utilizare prelungită. De asemenea, îl va ajuta să rămână silențios. 

Calitatea sunetului – esențială în gaming

Așa cum rezoluția ecranului este esențială pentru a obține o experiență de gaming ideală, la fel și calitatea sunetului își aduce o mare contribuție. Nu o neglija! Cel mai probabil vei folosi drept accesorii o cască și un microfon, dar e esențial ca sunetul și toate efectele fiecărui joc să se audă perfect. Verifică încă de la început cu ce placă de sunet vine dotat laptopul de gaming pe care-l alegi. 

Un laptop bun de gaming trebuie să aibă capacitatea de a-ți oferi o experiență completă a jocului, de la performanța plăcii video și a procesorului și până la calitatea imaginii și a sunetului.