Trecerea de la școala primară la cea gimnazială vine cu noi aventuri, provocări și povești uimitoare de descoperit. Personajele par mai complexe, narațiunile devin mai intrigante și sunt create lumi utopice sau distopice impresionante. Iată 5 tipuri de cărți potrivite pentru copiii din gimnaziu.
Recomandări de lectură pentru copiii din clasele gimnaziale
Odată descoperită plăcerea de a citi, copiii vor dori să găsească din ce în ce mai multe lumi fictive și să trăiască momente palpitante sau emoționante alături de personajele lor preferate. Încurajează pasiunea pentru lectură cu ajutorul unor cărți de beletristică pentru copiii de 10-12 ani, dar și pentru cei de 12-14 ani. Află, în continuare, care sunt 5 dintre cele mai apreciate genuri de către școlari.
1. Cărți de aventură
Împreună cu eroii din cărțile de aventură, copiii simt primejdiile, se expun unor situații riscante și iau decizii curajoase. Astfel de lecturi pot fi lăsate cu greu din mână, cresc nivelul de adrenalină și dorința de a descoperi cum procedează protagoniștii. „Pax”, de Sara Pennypacker este un exemplu excelent: un război îl desparte pe băiețelul Peter de vulpea Pax, iar de aici începe aventura. Povestea este una profundă, despre prietenie, devotament, dar și despre natura umană.
2. Cărți fantasy
Magia și lumile total diferite de cea în care trăim sunt captivante pentru copiii din ciclul gimnazial. Dacă cei mici au adorat celebra serie Harry Potter, de J.K. Rowling, este momentul să descopere o altă serie fascinantă: „Școala pentru Bine ș Rău”, de Soman Chainani. Copiii pierduți sunt antrenați să devină eroi și ticăloși în povești. Sophie și Agatha sunt două personaje puternice și gata de aventură.
3. Cărți Science Fiction
Romanele SF deschid porțile imaginației către lumi ficționale, construite în jurul tehnologiei și descoperirilor științifice, călătoriei în timp și explorării universului. „Omul invizibil”, de H.G. Wells, „Fahrenheit 451” și „Vin de păpădie” scrise de Ray Brandbury sunt câteva dintre cărțile pe care copiii de 12-14 ani le vor considera captivante și foarte atractive.
4. Cărți de ficțiune istorică
Evenimentele și perioadele istorice pot fi mai ușor înțelese cu ajutorul cărților de ficțiune istorică. Mai mult, lectura îi poate stimula pe copii să caute informații suplimentare, veridice. „Numără stele. O poveste din Copenhaga”, de Lois Lowry, este despre Holocaust și puterea, altruismul și iubirea care își fac loc într-o lume stăpânită de frică.
5. Cărți amuzante
Poveștile amuzante nu sunt doar un mod de a petrece plăcut timpul liber, ci sunt pline de învățături pentru copiii. Într-un mod distractiv, școlarii pot învăța despre prietenie, școală, inteligență emoțională și nu numai. Seriile „Nic Năstrușnic”, de Francesca Simon și „Eroina Clementina”, de Sara Pennypacker pot fi descoperite și îndrăgite la orice vârstă.
Alături de cărțile de ficțiune, copiii din clasele gimnaziale ar trebui să citească și volume non-ficționale: despre artă, istorie, științe, memorii și multe altele. Încurajează-i să discute despre lecturi, să își spună părerea și să vină cu argumente care să o susțină. Alegeți împreună viitoarele cărți, în funcție de vârstă și de interesele lor.