Stiai ca tot mai multi parinti din Romania se confrunta cu burnout-ul parental?

Societatea moderna a devenit tot mai dinamica, iar viata oamenilor presupune realizarea unor obiective de tot felul, in cel mai scurt timp. Peste toate aceste lucruri se suprapun, insa, viata de familie, cresterea si educarea copiilor, care pot duce deseori la aparitia unui fenomen interesant, si anume burnout-ul parental. Nu este vorba despre depresie sau burnout-ul profesional, ci despre cateva situatii foarte clare: oboseala excesiva, detasare si si lipsa receptivitatii fata de copil. Ultimele cercetari facute au dovedit ca este efectul expunerii indelungate la disconfort si stres parental cronic.

Burnout-ul parental se manifesta atat la nivel cognitiv, cat si emotional si comportamental. Resursele insuficiente, in special lipsa timpului de odihna sau pentru activitatile personale, pentru a face fata stresului pe care il genereaza calitatea de a fi parinte, il face pe acesta din urma sa experimenteze multa anxietate si frustrare, o incredere redusa in propriile capacitati, o inflexibilitate emotionala de unde si sentimente de vinovatie si rusine, aparitia conflictelor si o comunicare greoaie cu partenerul, aparitia violentei psihologice si fizice, apatie si pierderea interesului si a satisfactiei timpului petrecut cu copilul, interactiunile cu copilul sunt limitate la aspecte si nevoi functionale in dezavantajul celor emotionale etc.

Cauzele acestei probleme sunt multiple: imposibilitatea de a rezolva unele probleme legate de cei mici, standardele adultilor care-si doresc copii perfecti, cu comportament impecabil, lipsa de sprijin si de ajutor din partea celorlalti din jur, mai ales atunci cand este vorba despre o familie cu un singur parinte. 

Parintii aflati la primul copil au un risc mai crescut de a ajunge la burnout, avand in vedere ca este un rol si un capitol plin de schimbare si neprevazut, iar impactul poate fi major si la nivelul relatiei dintre cei doi parteneri. Studiile ne spun ca burnoutul este mai specific si are o rata mai crescuta in randul mamelor, motivul fiind in principal reactia corpului la oxitocina: femeile au natural inclinatia spre a ocroti si ingriji. Epuizarea acestora survine cand aceasta reactie naturala nu mai gaseste teren de desfasurare, iar asta se transforma in stres cronic. Insa, nici tatii nu sunt feriti de riscul si efectele burnout-ului, manifesta o nevoie crescuta de evadare, precum si comportamente neglijente si violente fata de copii. Dr. Ashley Margeson afirma ca cca 97% dintre parintii din noile generatii (millennials) au experimentat simptome de burnout, in vreme ce 86 % dintre mame se simt cel putin in 40% din timp în burnout. Presiunea nu vine doar dinspre societate, ci de multe ori vine chiar din familie.

 

Iata cum poti sa identifici burnout-ul parental!

Urmare a experientei sale in domeniu, specialistul Catalin Durla – psihoterapeut Clinica Aproape spune ca: 

  • Poti sa iti dai seama ca te afli intr-o situatie de burnout parental daca nu mai reusesti sa gasesti deloc solutii la problemele de integrare ale copilului, dar si pentru alte lucruri, cum ar fi standardele personale legate de reusita in viata, asteptarile pe care le ai din punct de vedere social sau faptul ca faci permanent comparatii sociale si acestea iti provoaca stari din ce in ce mai stresante;
  • Burnout-ul parental mai poate fi identificat si la nivel emotional. Practic, parintii sunt complesiti de frica de esec, pentru ca isi pierd controlul si se simt tot mai obositi, devin tot mai sensibili in fata situatiilor de vulnerabilitate extrema. Ei ajung sa dezvolte din ce in ce mai mult sentimente de vinovatie, de rusine chiar si se simt din ce in ce mai siguri in fata unor astfel de probleme;
  • De asemenea, burnout-ul parental se poate identifica si la nivel comportamental. Unii parinti refuza, pur si simplu, ajutorul pentru a putea depasi astfel de situatii, chiar daca, uneori, au la cine apela. Adultii isi asuma unilateral rolul de suport al copilului in familie sau fiecare dintre cei doi parinti are un stil parental aparte, ceea ce iarasi poate duce la oboseala excesiva, pentru ca fiecare incearca sa domine si sa stabileasca propriile reguli.

Cum puteti preveni burnout-ul parental:

  • Delegati unele activitati casnice / administrative
  • Cultivati relatiile de prietenie, prieteni cu care sa radeti si sa abordati si alte de subiecte decat cele de parenting
  • Comunicati deschis cu partenerul, uniformizati abordarea parentala si stabiliti resposabilitati in mod egal
  • Gasiti oameni cu care rezonati in stilul si practicile de parenting si care va pot fi din sistemul de suport pentru cresterea copiilor
  • Reevaluati asteptarile pe care le aveti de la dvs si ceilalti 
  • Reglati timpul de odihna si asigurati-va ca aveti o stil alimentar echilibrat
  • Nu va comparati cu imaginea afisata de catre altii pe retelele de socializare
  • Lucrati si schimbati din aspectele vietii care va ameninta starea de bine
  • Cautati suport specializat – Psihoterapia individuala poate fi de mare ajutor pentru parintii care sunt incercati de o oboseala excesiva, care se simt depasiti de situatie si care realizeaza ca trebuie neaparat sa se trateze si sa nu ajunga la epuizare. 

In concluzie, daca simti ca te afli intr-o astfel de situatie, daca simti ca nivelul de ingrijorare si de oboseala trece dincolo de granitele normalului (de exemplu, nu dormi, esti hiperprotectiv) si nu te mai poti concentra pe activitatile cotidiene, atunci poti apela la un specialist pentru a rezolva rapid problema.

Surse foto: ro.pinterest.com