Într-o brutărie, o pizzerie, o patiserie, un restaurant sau un laborator de cofetărie, malaxoarele profesionale sunt unele dintre echipamentele indispensabile pentru desfășurarea activităților. Cantitățile mari de aluat, respectiv de carne, nu pot fi amestecate sau frământate fără ajutorul unor aparate special concepute în acest sens.
Un malaxor profesional dispune de un corp din inox, la care este atașat un vas de diferite dimensiuni, cu capac și un braț prevăzut cu o spirală, fie ea paletă sau tel, care ajută la malaxarea ingredientelor. De asemenea, malaxorul este dotat cu un motor puternic, special conceput pentru a rezista utilizării intensive.
Dacă și tu îți desfășori activitatea în domeniul HoReCa, iată care sunt principalele tipuri de malaxoare utilizate în bucătăriile profesionale!
1. Malaxoare de aluat profesionale
Malaxoarele de aluat sunt echipamente care dispun de boluri de malaxare de dimensiuni mari și de motoare cu putere mare. Ele sunt prevăzute cu un braț cu spirală din oțel inoxidabil, care funcționează în sincron cu rotația cuvei. Această spirală arată exact ca un tirbușon, însă mișcare de rotație are loc în sens invers. Malaxoarele de aluat profesionale sunt dotate cu o cuvă încăpătoare, care permite frământarea unor cantități mari de făină și alte ingrediente. În funcție de cantitatea de aluat care se dorește a fi malaxată, pot fi alese diferite modele de malaxoare sau mixere planetare.
2. Malaxoare pentru pizzerie
Dacă dorești să achiziționezi un malaxor pentru o pizzerie, trebuie să ții cont de cantitatea de aluat pe care dorești să o prelucrezi. În funcție de aceasta, bucătăria profesională poate fi dotată cu un malaxor cu vas de dimensiuni mai mici sau mai mari. Desigur, este indicat să se achiziționeze de la început un malaxor de capacitate mare, având în vedere proiecțiile de dezvoltare ale afacerii.
3. Malaxoare pentru brutărie
Într-o brutărie se prelucrează o cantitate mare de făină, drept urmare malaxorul trebuie să aibă o cuvă cu capacitate mare. Indiferent că optezi pentru o cuvă fixă sau detașabilă, cu sistem de descărcare a aluatului, capacitatea cuvei trebuie să fie între 90 și 300 de kg.
4. Malaxoare pentru patiserie
Dacă vorbim despre o patiserie, cu atât mai mult una cu producție restrânsă, nu e necesară folosirea unui malaxor de capacitate mare. În acest caz poți folosi un malaxor de dimensiuni mici sau un mixer planetar. Acesta trebuie să fie performant, fiabil și să reziste la uzură.
5. Malaxoare de carne
Malaxoarele de carne sunt echipamente de bucătărie de dimensiuni mari, realizate din oțel inoxidabil și alte materiale rezistente la coroziune. Ele sunt dotate cu motoare de mare putere, capabile să malaxeze cantități mari de carne. Înainte de a-l alege, studiază calitatea materialelor, sistemul de mărunțire și brațele de mixare, în așa fel încât să fie simplu de manipulat și curățat.
Acestea sunt principalele tipuri de malaxoare utilizate în bucătăriile profesionale. Alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale!