Sportivii profesioniști sau pasionații de sporturi se pot confrunta cu probleme medicale la nivelul genunchilor. Cauzele pot fi multiple și includ afecțiuni, traume sau accidentări de lungă durată. Printre cele mai comune afecțiuni se numără leziunea de menisc, leziunea ligamentelor încrucișate, condromalacia patelară, artrita reumatoidă sau boala Osgood-Schlatter.
O leziune de menisc poate apărea în timpul unui efort susținut, fiind des întâlnită în rândul sportivilor de performanță, în special la fotbaliști. Leziunea de menisc este o formă de traumatism localizată în interiorul genunchiului, dezvoltându-se când meniscurile se rotesc la un efort susținut. Simptomele comune sunt durerile, trosnitul genunchiului și inflamația. Sunt cazuri în care durerea este intensă, fără a permite mișcarea. Această traumă poate produce dureri intense după câteva luni sau ani, însă în anumite cazuri leziunea se vindecă de la sine. Diagnosticul poate fi stabilit în urma radiografiei, RMN-ului sau a unei examinări.
O altă afecțiune frecventă a genunchiului este leziunea ligamentelor încrucișate. Ligamentul încrucișat este plasat în fața celui posterior, permițând rotirea genunchiului. Leziunea ligamentelor încrucișate poate avea loc în timpul unui meci de fotbal sau în urma unui accident de mașină. La scurt timp după accidentare apar simptomele de durere intensă, umflătură și diminuarea mișcării.
Condromalacia patelară este o afecțiune a cartilajului articular situat în spatele rotulei. Cartilajul are rolul de a glisa rotula pe o porțiune a femurului în timpul mișcării. Cu alte cuvinte, rolul este de a deplasa rotula. Se manifestă în special la tinerii adulți, în urma unei activități sportive. Cei mai afectați sunt fotbaliștii, cicliștii și schiorii.
Simptomele comune condromalaciei patelare sunt inflamația cronică și durerea. Se manifestă când deplasarea rotulei determină frecarea de osul piciorului. Afecțiunea trebuie tratată în faza incipientă deoarece în timp poate produce slăbirea mușchiului cvadriceps femural. Diagnosticul se stabilește de către medic în urma radiografiei sau artroscopiei.
O altă afecțiune comună a genunchiului este artrita reumatoidă. Aceasta poate apărea atât în rândul persoanelor vârstnice, cât și la tineri. Artrita reumatoidă afectează sistemul imunitar, pe care îl „dereglează”, iar apoi atacă alte părți ale corpului. La nivelul genunchiului este afectată membrana sinovială, țesutul esențial pentru flexibilitatea articulației.
Artrita se manifestă și asupra tendoanelor, mușchilor sau a ligamentelor de la nivelul genunchilor. Persoanele cu artrită reumatoidă au genunchii umflați și calzi la atingere. Diagnosticul în cazul artritei reumatoide se stabilește în urma testelor de sânge, radiografiilor sau a analizei lichidului genunchiului afectat.
Boala Osgood-Schlatter este o altă afecțiune care are efecte asupra genunchiului și se manifestă în special la adolescenții care practică diverse sporturi precum baschet, fotbal sau gimnastică. În acest caz, extensia repetitivă a genunchiului provoacă leziuni ale tuberculilor tibiali, acolo unde se manifestă primul simptom (și cel mai frecvent): durerea. Alte simptome în cazul apariției afecțiunii sunt inflamația de sub genunchi și mersul cu dificultate. Diagnosticul se oferă în urma unei radiografii, RMN sau a unor analize de sânge.
Fiecare afecțiune a genunchiului va necesita o atenție sporită, astfel că pacientul trebuie să apeleze la un medic specialist pentru a trata boala încă din fazele incipiente.