În perioada pe care o parcurgem, ne confruntăm cu o serie de probleme de ordin sanitar, social și economic, cu multiple restricții și îngrijorări ce ne solicită din plin și, cu nevoia de adaptare la noi realități. Fie că vorbim de inflație ridicată, de creșterea prețurilor sau finalitatea incertă a pandemiei de SARS-Cov, putem să remarcăm o anxietate crescută și un grad ridicat de stres, ambele afectând nu doar activitatea profesională ci și calitate generalizată a vieții.
Deși, pentru a minimiza stresul și anxietatea, tot ce ai de făcut este să tratezi sursă, în acest caz ar putea fi dificil. De ceea, există tehnici de stres management pe care e indicat să le luăm în considerare în această perioada. În plus, stresul și anxietatea afectează fiziologic toate părțile corpului, inclusiv dinții și sănătatea orală.
Am discutat cu dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog la o clinică dentară din București și ne-a împărtășit câteva sfaturi despre cum să navigăm sănătos – sau cât mai sănătos aceasta perioada, explicându-ne, în aceeași măsură, mecanismul prin care stresul afectează sănătatea orală.
“Deși reacționăm diferit la stres, atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit, acest lucru determină creierul să caute alimente reconfortante sau să formeze obiceiuri nesănătoase precum consumul de alcool și fumatul. Aceste obiceiuri dăunătoare pot pune sănătatea orală în pericol, mai ales dacă ai proteză dentară, implanturi sau gingii foarte sensibile. Detectarea precoce a problemelor de sănătate orală te poate ajuta să îți salvezi gingiile, dinții și maxilarele de efectele pe termen lung ale stresului. Indicația este să discuți cu medicul dentist despre starea ta de sănătatea în general, astfel încât acesta să poată aborda impactul stresului asupra sănătății dentare.”
a declarat – dr Cristina Munteanu, medic stomatolog București.
Chiar și atunci când ești stresat, este totuși important să vizitezi medicul dentist la fiecare șase luni. Acest lucru poate ajuta medicul dentist să identifice orice semne de stres asupra sănătății orale, care pot include:
Igiena orală deficitară
Când ești stresat, îngrijirea de sine devine mai puțin importantă, iar răsfățarea cu alimente care stimulează mintea, bogate în carbohidrați, zahăr și cofeină aduce confort. O dietă dezechilibrată și neglijarea igienei orale pot cauza acumularea plăcii, carii și chiar pierderea dinților.
Gura uscată
Salivă îndepărtează particulele de alimente de pe dinți, menține dinții umezi, remineralizează smalțul și ajută la combaterea bacteriilor. Dar atunci când sunteți stresat, aveți o producție redusă de salivă, ceea ce duce la acumularea mai mare de placă și o probabilitate crescută de probleme dentare. Folosirea excesivă a alcoolului și a tutunului poate provoca, de asemenea, uscăciunea gurii, care duce la carii dentare și boli ale gingiilor.
Fălcile încleștate
Tensiunea musculară ajută la protejarea corpului împotriva rănilor și durerii, dar tensiunea musculară constantă din maxilar din cauza stresului cronic poate cauza ATM. Această afecțiune provoacă durere în maxilare și în jurul urechilor. Este posibil să întâmpini dificultăți în deschiderea gurii sau la mestecat și să auzi un zgomot că un clic în articulația temporo-mandibulară.
Scrâșnirea dinților
Scrâșnitul dinților sau bruxismul este des întâlnit atunci când ești stresat și anxios. Majoritatea oamenilor nu știu că scrâșnesc din dinți, iar acest lucru se întâmplă mai ales noaptea în timp ce dorm. Scrâșnirea dinților provoacă uzură semnificativă a dinților, ceea ce duce la ciobirea sau slăbirea lor – dacă porți fațete dentare vei observa că se ciobesc “din senin” – sensibilitate dentară, crăpături ale limbii și dureri la tâmple.
Scăderea răspunsului imun
Când ești stresat, sistemul tău imunitar este compromis, ceea ce face ca organismul tău să lupte mai greu cu infecțiile. Nivelurile ridicate de cortizol, hormonul stresului, declanșează producția de proteine în gingii, care provoacă inflamație, crescând șansele de a dezvolta boli ale gingiilor, precum ar fi gingivita și parodontoza.
Herpes
Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex și este de obicei inactiv, fiind declanșat de stres. În timp ce herpesul simplex se manifestă de obicei cu leziuni pe buze sau colțurile gurii, acestea pot apărea și pe gingii, ceea ce poate face dificil periajul și folosirea aței dentare. Vindecarea herpesului durează între 5-7 zile, iar abținerea de la periaj pentru o perioadă atât de lungă te va expune la un risc mare de a dezvolta carii și boli ale gingiilor.
Afte
Aftele sunt ulcere bucale care apar în interiorul gurii. Acestea pot fi declanșate de periajul dinților excesiv și de mușcarea obrazului, de consumul de alimente foarte acide și de fumat, dar și de stres.
Menținerea sănătății bucale atunci când ești stresat
“Cel mai bun mod de a combate efectele negative ale stresului asupra sănătății tale orale și generale este de a elimina sursă. Dacă acest lucru nu este posibil, yoga, meditația, jurnalul, exercițiile sau consilierea te pot ajuta să reduci tensiunea. De asemenea, medicul dentist poate recomanda un tratament specific pe baza simptomelor pe care le ai – de exemplu, detartraj mai frecvent, tratament ortodontic pentru a corecta alinierea dinților sau gutiere de noapte pentru a combate bruxismul.” – completează dr. Munteanu
De asemenea, este important să urmezi o rutină corectă de igienă orală: periaj de două ori pe zi, să folosești ață dentară și apă de gură, iar dinții și gingiile sa fie evaluate regulat de către medicul dentist.