Cum trebuie să fie scaunul de birou ideal

Orele lungi petrecute la birou pot avea un impact destul de mare asupra sănătății noastre, mai ales atunci când adoptăm o poziție greșită care ne afectează postura. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza scaunelor de birou nepotrivite, care pot cauza deformarea coloanei vertebrale, provocând totodată dureri de spate constante. Pentru a evita  astfel de situații este necesar să investim în produse de calitate, așa că iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să alegi scaune confortabile de birou.

Verifică poziția corectă

Înainte de a cumpăra un scaun de birou ar fi indicat să îl probezi într-un showroom. Este important să te asiguri că tălpile tale ating podeaua și că umerii sunt relaxați. De asemenea, genunchii trebuie să fie flexați la 90 de grade, iar la fel trebuie să fie poziționate și coatele. Spatele trebuie să fie sprijinit de spătarul scaunului, fără să te apleci deasupra biroului, iar coloana vertebrală ar trebui să fie susținută cu ajutorul unei perne pentru suport lombar.

Scaune de birou ajustabile sau neajustabile?

Dacă îți dorești un scaun confortabil de birou ar trebui să optezi pentru unul ajustabil, care are mai multe dotări decât unul clasic. În general, scaunele de birou fixe sunt recomandate doar pentru sălile de ședințe sau pentru lobby-uri, pentru a fi folosite doar pentru durate scurte de timp.

Scaunele de birou ajustabile  sunt cea mai bună alegere, deoarece majoritatea modelelor sunt rotative, cu înălțime ajustabilă și spătar flexibil care poate fi blocat în diferit unghiuri de înclinare. Însă, înainte de a alege un scaun ajustabil ar fi indicat să verifici anumite funcții, cum ar fi gradul de înclinare a scaunului, înălțimea spătarului și a cotierelor, dar și adâncimea zonei de șezut. Întodeauna un scaun ajustabil te va ajuta să îți menții o postură corectă a corpului atunci când petreci foarte mult timp la birou. 

Alege un scaun confecționat dintr-un material de calitate

Fiind folosite zi de zi, scaunele de birou trebuie să fie confecționate dintr-un material rezistent, care să-ți confere confortul mult dorit, mai ales în zilele calde de vară. Cea mai elegantă variantă sunt scaunele de birou din piele, însă, acestea nu ar trebui poziționate în apropiere de ferestre, pentru că razele soarelui pot deteriora tapițeria. De asemenea, atunci când alegi scaunele de birou, trebuie să verifici cusăturile tapițeriei, astfel încât acestea să nu se desfacă ușor din cauza uzurii.

O altă opțiune ar fi scaunele de birou din mesh, care sunt realizate dintr-un material sintetic, asemănător plasei. Acest material asigură întotdeauna o ventilare optimă, așa că poate fi o alegere potrivită dacă petreci foarte mult timp la birou și ai nevoie de un scaun pe care să îl întreții ușor.

Iar dacă vrei să ieși din tiparele clasice poți alege un scaun de birou confecționat dintr-un material textil, cum ar fi un scaun din bumbac.  Întotdeauna vei avea acces la o gamă mult mai variată de culori, iar o astfel de tapițerie ar fi mult mai ușor de curățat.  Însă, trebuie să ții cont de faptul că scaunele din fibre textile nu asigură o ventilație optimă și se pot decolora foarte ușor.

Așadar, atunci când îți alegi scaunul de lucru trebuie să te gândești foarte bine la timpul pe care îl petreci la birou și la sănătatea coloanei tale vertebrale. Urmând recomandările de mai sus, vei reuși să alegi un scaun confortabil de birou, care să se potrivească nevoilor tale. De asemenea, nu uita să ții cont și de designul biroului tău, astfel încât să optezi pentru un model elegant de scaun, dacă ai un birou amenajat în stil clasic, sau pentru un scaun cu model futurist, pentru un birou modern.