Două sfaturi pentru alegerea anvelopelor de vară

Echiparea cu anvelope de sezon este obligatorie prin lege doar atunci când circuli pe suprafeţe de drum acoperite de zăpadă sau alte derivate, indiferent de sezon. Aşadar, accesul cu anvelope all season sau de iarnă este permisă chiar şi în mijlocul verii pe orice drum public. Cu toate acestea, în sezonul cald nu se recomandă decât anvelope de vară. Principalul motiv este că sunt confecţionate pentru a oferi stabilitate, aderenţă şi un răspuns prompt la manevrele de accelerare, frânare şi schimbare a direcţiei de mers în condiţii de temperaturi ridicate, asfalt încins sau trecere de la uscat la umed în timpul furtunilor de vară. Iată cum poţi alege cele mai bune anvelope de vară pentru maşina ta:

După dimensiuni

Criteriul esenţial pentru a te bucura de eficienţa anvelopelor de vară este să se potrivească la maşina ta. Dacă nu ai memorat dimensiunile standard de la schimburile precedente, poţi fie să verific în cartea tehnică a maşinii, fie să le compari cu roţile deja echipate. Atenţie însă dacă faci schimbul de sezon. Multe maşini au două seturi diferite de roţi pentru vară şi pentru iarnă, cu jante mai mici în sezonul rece şi mai mari în cel cald. Aşadar, dacă pneurile de iarnă sunt pe jante de 16 inchi, cele de vară este foarte posibil să aibă jante separat, de 17 sau mai mulţi inchi. Informaţia dimensiunilor o regăseşti înscrisă de producător pe flancul anvelopei. Dimensiunile se referă la raportul dintre lăţimea, înălţimea şi diametrul exterior al pneurilor. Spre exemplu, în imaginea alăturată se vede un cod de tipul 235/45  R17. Acest lucru înseamnă că lăţimea benzii de rulare este de 235 de milimetri, flancul anvelopei este de 45% din cifra de mai sus, tipul roţii este Radial şi janta pe care va fi montată măsoară 17 inchi. Respectarea acestor dimensiuni este importantă pentru îndeplinirea criteriilor tehnice ale maşinii şi orice înlocuire neomologată în cartea tehnică îţi poate atrage ridicarea talonului de înmatriculare şi amendă. Pentru a circula în cele mai bune condiţii pe timp de vară, anvelopele de sezon recomandate au o lăţime mai mare a benzii de rulare şi un raport mic cu flancul. Din punct de vedere al procesului de fabricaţie, sunt rigide şi subţiri, pentru a rezista mai bine la condiţiile de temperaturi ridicate, în special la nivelul asfaltului încins.

După producător

Al doilea criteriu de alegere a anvelopelor de vară este după numele producătorului. În general, fabricanţii de cauciucuri se împart în trei mari categorii:

Premium

Mărcile premium sunt cele cu tradiţie îndelungată în domeniu şi rezonanţă pentru toată lumea. Pirelli, Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear şi Dunlop sunt nume de tradiţie ce investesc constant în cercetare şi dezvoltare pentru a îmbunătăţi tehnologia şi performanţa pentru diferite tipuri de anvelope. La acestea se adaugă Hankook, Yohokama şi Nokian, plasate de unii specialişti între limita superioară a gamei de mijloc şi segmentul premium. Anvelopele premium sunt cele mai bune din piaţă, dar au şi un cost pe măsura calităţii şi a rezistenţei oferite.

De mijloc

În clasa de mijloc vei regăsi nume sonore din industrie, care produc anvelope la cele mai înalte standarde şi încearcă să pătrundă în galeria selectă de mai sus. Cauciucurile lor trec prin procese riguroase de testare, iar preţurile sunt mai accesibile. BFGoodrich, Fulda, Kumho şi Firestone sunt cele mai cunoscute nume din această clasă.

Economic

Dacă bugetul este principalul criteriu de achiziţie a anvelopelor, atenţie la numele pe care îl alegi. Noi îţi recomandăm acele fabrici locale aflate sub patronajul unor mărci premium care doresc să acopere şi acest segment de piaţă. Spre exemplu, Michelin împrumută tehnologia sa fabricilor Tigar, Kormoran şi Riken, Goodyear patronează Fulda, iar Uniroyal şi Semperit aparţin colosului Continental. Alegerea unor anvelope no name, fabricate în condiţii obscure, îţi poate pune viaţa în pericol atunci când circuli cu maşina astfel echipată.

Anvelopele de vară sunt fabricate ţinând cont de specificul temperaturilor ridicate. Căldura nu provoacă doar disconfort termic, ci influenţează comportamentul cauciucurilor în contact cu asfaltul încins la câteva zeci de grade. Pentru a trece cu bine peste toate condiţiile de vreme sau drum este important să-ţi echipezi maşina cu pneuri de sezon.