Utilajele de construcții sunt menite să ajute în cadrul lucrărilor de șantier prin realizarea mecanizată a unor etape de lucru, în scopul eficientizării timpului și a cheltuielilor. Alegerea unor utilaje de construcții potrivite are în vedere câteva criterii despre care discutăm în cele ce urmează.
Tipul utilajelor raportat la tipul lucrărilor
În construcții, este nevoie de o multitudine de utilaje de construcție, însă bugetul se poate să nu permită achiziționarea unei întregi flote de produse. Unele tipuri de dispozitive și utilaje pot fi însă folosite pentru a realiza mai multe feluri de lucrări, astfel încât bugetul să fie eficientizat.
Spre exemplu, pentru aplicarea mecanizată a unei tencuieli decorative se poate folosi o pompă, iar același dispozitiv poate fi utilizat și pentru vopsit sau pus membrane hidroizolatoare. Același lucru se întâmplă și în cazul torcretării sau în cazul utilajelor de talie mare, cum ar fi compactoarele vibratoarele de beton, excavatoarele sau motostivuitoarele.
Aceste utilaje pot acoperi mai multe etape de lucru, astfel că nu este necesară cumpărarea de utilaje dedicate. Există, desigur și situații în care un utilaj sau dispozitiv nu va fi folosit pentru alte tipuri de lucrări, cum ar fi cazul pompelor submersibile pentru ape curate sau hidrofoarele.
Caracteristicile tehnice
Documentarea cu privire la caracteristicile tehnice este unul dintre cele mai importante aspecte, deoarece aceste date pot oferi informații prețioase despre modul de utilizare a produselor și despre eficiența lor raportată la lucrări. Utilajele de construcții pot avea caracteristici diferite, adaptate în funcție de dimensiuni sau tip.
Spre exemplu, trebuie delimitate utilajele care folosesc acumulatori pentru funcționare de cele care utilizează energie electrică. De asemenea, trebuie delimitate utilajele de mici dimensiuni și cu putere mică de dispozitivele de șantier masive, menite să acopere necesități foarte mari.
Fiecare dintre caracteristicile tehnice trebuie urmărite și documentate pentru a se putea evidenția astfel modelul potrivit care poate face față cerințelor de lucru pentru care este achiziționat.
Capacitatea de depozitare
Achiziționarea unor utilaje de construcții presupune și un spațiu de depozitare potrivit. Astfel, ar trebui ca în alegerea efectivă să se determine și posibilitatea depozitării utilajelor în spații potrivite pentru ca acestea să fie ferite de intemperii sau de alți factori care ar putea influența negativ funcționarea.
Spre exemplu, o pompă, un motostivuitor sau un compresor vor avea nevoie de un depozit potrivit în care să fie ferite de ploaie, zăpadă sau de șocuri mecanice. Atunci când nu există suficient spațiu de depozitare, poate fi luată în calcul și ipoteza închirierii utilajelor.
Materialele din care sunt realizate utilajele
Calitatea utilajelor se poate vedea adesea chiar și în calitatea materialelor folosite pentru realizarea acestora. Utilajele ar trebui să fie realizate din oțel și garnituri cauciucate, din fier sau din aliaje foarte rezistente. Spre exemplu, pentru o pompă submersibilă, va fi necesar un corp din oțel inoxidabil care să protejeze motorul, păstrându-i acestuia etanșeitatea. În același timp, un excavator trebuie să fie realizat din componente metalice deosebit de rezistente, pentru a putea face față cerințelor din teren.
Materialele noi, inovatoare și rezistente vor asigura durabilitatea utilajului, chiar și în ipoteza în care acesta este folosit pentru lucrări foarte dificile de șantier.
Prețul
Uneori, chiar și prețul este unul dintre elementele definitorii pentru achiziție. Un preț mic nu înseamnă automat o calitate scăzută, așa că bugetul devine în acest context foarte important. Devizele sunt documentele care pot evidenția cel mai bine cheltuielile ce pot fi făcute pentru utilaje.
Acestea sunt doar câteva dintre criteriile de alegere a utilajelor de construcții pentru că în definitiv opțiunile sunt subiective și țin în mare măsură de propriile planuri ale constructorilor. Totuși, ca linii directoare, aceste criterii ar trebui respectate, deoarece pot face diferența atunci când vine vorba despre alegerea eficientă a utilajelor de construcții.