Cum au afectat noile decizii FED piața de acțiuni: comentariile experților financiari francezi

Efectele ședinței FED de miercuri s-au văzut instant și au reflectat creșteri semnificative. În seara de miercuri am putut observa cum S&P 500 a înregistrat cea mai însemnată creșterea din 2020 și până acum. Pe lângă acest lucru Dow Jones Industrial Averagea înregistrat o creștere impresionantă, care ia uimit pe investitori de 900 de puncte. Sursa acestor creșteri a fost discursului lui Jerome Powell prin care a spus că sunt șanse mici ca rata dobânzi să crească și mai mult de acum încolo.

Acest discurs al președintelui FED a redus masiv îngrijorările din piață referitoare la o nouă creștere a ratei dobânzi la ședința din iunie. Cu toate că FED a dublat rata dobânzi în cadrul acestei ședințe, această veste ia liniștit pe investitori.

Cum poți investi pe piața de acțiuni: sfaturi practice de la experți. Și merită?

Pentru a investi în piața de acțiuni veți avea nevoie de un broker care să intermedieze acest proces. Dacă doriți să vedeți o prezentare a mai multor brokeri de pe piața de capital din Franța puteți intra pe Brokerschart. Dacă sunteți în căutarea unei analize a brokerului Bourse direct, unul dintre cei mai cunoscuți brokeri de pe piața din Franța o puteți găsi aici Boursedirect.fr. La întrebarea dacă merită investit în aceste situații răspunsul este că merită, deoarece bursa rămâne unul dintre singurele instrumente care ne pot proteja banii de inflație și care ne pot aduce câștiguri pe termen lung.

Creștere semnificativă a indicelui S&P 500

După acest discurs rezultatele în piață au fost văzute foarte repede iar indicele S&P 500 a avut o creștere de 3%, ajungând la o creștere totală de 4,1% în această săptămână. Ziua de miercuri a fost cea mai bună zi pentru acest indice bursier din anul 2022. Pe lângă acest induce chiar dacă la începutul zilei de miercuri au înregistrat o scădere și Dow, dar și Nasdaq au crescut în urma acestei ședințe cu 2,8% respectiv cu 3,2%.

Chiar dacă bursa a scăzut randamentele obligațiunilor au avut parte de o mișcare inversă. Aici vorbim de scăderi destul de însemnate respectiv cu 0,14 în ceea ce privește randamentul pe 2 ani, iar cu 0,03 în ceea ce privește randamentele pe 10 ani. Înainte de această ședință aceste randamente au crescut dar pe parcursul și după încheierea acesteia au apărut aceste scăderi.

Tot în cadrul acestei ședințe  Jerome Powell a declarat o creștere a ratei dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual. Această creștere fiind cea mai agresivă din anul 2000 și până în prezent. Această decizie a adus rata dobânzii cheie la un nivel situat între 0,75% și 1%, cel mai mare nivel de cât a început pandemia în 2020.

Strategii de viitor ale FED

FED și-a propus să pună în aplicare anumite măsuri pentru a păstra scăzute ratele dobânzilor pe termen lung. Printre aceste măsuri se numără și scăderea numărului de dețineri de datorii de trezorerie, dar și în ceea ce privește titlurile garantate cu ipoteci. Aceste măsuri sunt luate pentru a menține un echilibru în economie pe termen lung.

Pe lângă creșterile semnificative a Nasdaq, Dow și S&P 500 în urma declarațiilor date în cadrul ședinței FED și companiile mai mici au avut parte de creșteri importante. Printre acestea putem numi compania Russell 2000 care a crescut pe bursă cu 2,7 la sută.

Toate piețele bursiere și nu numai au așteptat cu sufletul la gură această ședință, iar perspectivele înainte de aceasta erau destul de sumbre, cel puțin pe termen scurt. Investitorii de pe Wall Street manifestând o îngrijorare semnificativă legată de faptul că FED va crește cu trei sferturi de punct procentual ratele dobânzilor în următoarele luni.

Aceste îngrijorări au fost estompate cel puțin pentru moment prin discursul președintelui FED în care a spus că nu au în vedere o astfel de creștere. În urma aceste declarație indicele VIX a scăzut cu 11%, scoțând în evidență liniștirea investitorilor. Acest indice măsoară îngrijorările investitorilor în ceea ce privește potențiale scăderi viitoare ale S&P 500.

Powell a afirma în cadrul acestei ședințe că economia SUA este puternică în acest moment și că o viitoare creștere a ratei dobânzi nu va conduce la începutul unei recesiuni.

Nici Banca Centrală nu s-a lăsat mai prejos la aceste declarații având ca obiectiv ca începând cu 1 iunie să își reducă bilanțul format din trezorerie și obligațiuni ipotecare.

Majoritatea acțiunilor din indicele S&P 500 au profitat de această creștere înregistrând creșteri semnificative. Una dintre cele mai mari creștere le-a înregistrat gigantul Apple înregistrând o creștere de 4,1%.