Cât costă să angajezi muncitori din Asia?

Forța de muncă externă este din ce în ce mai căutată și în România, dat fiind că piața muncii are nevoie de oameni calificați și necalificați care să desfășoare cu eficiență sarcini de lucru în diverse domenii.

În România, muncitorii din Asia au devenit obișnuință, iar agențiile de recrutare vorbesc despre un proces amplu al angajării, cu numeroase acte și formalități care trebuie încheiate. Cu toate acestea, angajatorii români își manifestă în continuare dorința de a angaja personal asiatic, date fiind avantajele multiple de care pot beneficia în afacerea lor.

De ce sunt căutați muncitorii din Asia de angajatorii români?

Există un ușor paradox în fenomenul angajărilor din România, dat fiind că mare parte din muncitorii autohtoni aleg să emigreze în țările Europei de Vest pentru a lucra, iar angajatorii se confruntă cu un deficit de personal și ajung să apeleze la forța de muncă externă, însă lucrurile par a avea și o explicație. Salariile oferite de angajatorii români par a fi mici, insuficiente pentru lucrătorii autohtoni, însă suficiente pentru cei din țările mai slab dezvoltate, mai ales că sumele par a fi mai mari pentru aceștia, urmare a seriozității și a eficienței cu care își desfășoară activitatea profesională.

Angajarea unor muncitori asia pe piața de lucru românească vine și ca urmare a faptului că aceștia sunt sociabili, se integrează extrem de ușor la locul de muncă și prezintă capacitatea de a face față cu succes sarcinilor de lucru diverse și programelor de lucru îndelungate.

Ce implică angajarea muncitorilor din Asia?

Angajarea unui muncitor asiatic implică obținerea avizului de angajare de către acesta, însă pe lângă acesta este nevoie și de îndeplinirea unor condiții diverse. Dintre acestea, este important a fi menționat faptul că un cetățean asiatic nu poate fi angajat pe un anume post decât dacă acesta a rămas neocupat de un cetățean român sau european, dacă a beneficiat de pregătire profesională corespunzătoare postului pentru care candidează, dacă este apt din punct de vedere medical să desfășoare activitatea profesională, dacă nu prezintă antecedente penale și dacă nu a fost sancționat pentru muncă nedeclarată sau angajare ilegală în ultimii trei ani.

Respectarea acestor condiții duce spre realizarea procesului anevoios de angajare, însă în final, lucrurile sunt favorabile de ambele părți. Salariul unui muncitor din Asia este, în medie, de 400-450 de dolari net, iar pe lângă acesta sunt oferite, în majoritatea situațiilor, facilități de cazare, de masă zilnică sau asigurare medicală.