Țigările clasice versus cele electronice – ce categorie preferă românii și de ce anume?

Fumatul este unul dintre viciile împotriva cărora a început să se lupte din ce în ce mai tare în vestul Europei și în Statele Unite ale Americii. Când vine vorba despre statele din Europa de Est și cele câteva excepții vestice în care acest obicei persistă sub umbrela culturii popoarelor respective, fumatul nu pare să riște să dispară din lista activităților comune.  

Argumentul comun care menține fumatul în topul viciilor preferate de români, francezi, italieni și turci este reprezentat de caracterul social al acestei activități. ,,Pauza de țigară” a devenit aproape emblematică, dorința de a se integra în variate grupuri fiind motivul care îi determină pe mulți să înceapă să fumeze din ce în ce mai des. Pe măsura trecerii timpului, producătorii din lumea întreagă au început să caute alternative ale țigărilor clasice, pentru a convinge consumatorii de tabac să nu renunțe la obiceiurile lor, indiferent de cât de mare ar fi presiunea din partea statului sau a societății în general. Țigările electronice au apărut, așadar, treptat, pe piața românească și au cucerit o mulțime de români din întreaga țară.

Te întrebi ce a determinat creșterea impresionantă a vânzărilor de produselor de tip e cigarette? Iată 3 motive care indică de ce preferă românii țigările electronice:

 

  • Contextul legislativ

 

Odată cu adoptarea legii nr. 15 din 29 ianuarie 2016, privind modificarea și completarea legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, viețile fumătorilor s-au schimbat considerabil și, în consecință, și preferințele acestora. Fumatul în spațiile închise a devenit interzis prin lege, iar această interdicție i-a deranjat profund pe toți cei care erau obișnuiți să se bucure de viciile lor în interiorul restaurantelor, cluburilor și barurilor. Pentru a se adapta, oamenii au găsit portița legislativă și au ales să utilizeze în spațiile închise țigările electronice de tip vape, care nu sunt expres interzise de lege.

 

  • Lipsa mirosului neplăcut

 

Chiar dacă pare a fi un inconvenient prea mic pentru a afecta adevărații fumători, mirosul neplăcut al hainelor, încăperilor și chiar al respirației acestora devine, la un moment dat, greu de suportat chiar și de către pasionații de tutun. Utilizarea unui înlocuitor care funcționează pe bază de lichid pentru țigară electronică  devine din ce în ce mai atrăgătoare pentru cei care nu se pot lăsa de fumat, dar doresc să reducă măcar parțial din efectele negative ale acestuia. Sondajele sunt îngrijorătoare, căci aromele fructate și parfumurile plăcute ale aburilor produși de țigările electronice fac aceste produse din ce în ce mai interesante pentru tineri care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani. 

 

  • Prețul în creștere al țigărilor clasice

 

Dacă faci un calcul atent, vei descoperi că persoanele care utilizează țigări electronice cheltuie mai puțini bani pe acest viciu decât cei care aleg să rămână la țigările obișnuite. Atrași de prețurile mici ale produselor de tip vape, românii au tendința de a prefera chiar și din motive pur economice țigările electronice.

Cu siguranță că fumatul nu este un obicei sănătos, oricât de interesant ar putea părea pentru cei care nu au încercat niciodată să fumeze. Românii par să sesizeze cât de toxic este, în realitate, acest viciu, și parcurg momentan etapa intermediară, în care încearcă să găsească alternative mai bune. Acesta poate fi considerat ca fiind semnul începutului sfârșitului erei fumatului, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător.

Sursa foto: pexels.com