Tu și partenerul tău încercați să aveți un copil, însă fără succes? Este posibil să vă confruntați cu o problemă de fertilitate. Infertilitatea poate apărea atât la bărbați, cât și la femei și reprezintă o sursă importantă de stres psihologic și emoțional. Citește în continuare și află ce sunt testele de fertilitate și când este indicat să apelezi la ele.
Când este indicat să abordezi problema infertilității?
Recomandarea generală este de a te adresa doctorului în vederea investigării unei posibile probleme de fertilitate dacă ați avut contact sexual regulat fără a folosi o metodă contraceptivă timp de 12 luni pentru persoanele cu vârstă sub 35 de ani și timp de 6 luni pentru cele de peste 35 de ani.
Cum decurge consultul medical?
Este important ca ambii parteneri să treacă printr-o evaluare medicală atunci când există suspiciunea de infertilitate. În primul rând, medicul vă va pune o serie de întrebări pentru a afla mai multe informații despre:
- Stilul de viață (dietă, status fumător, consum de alcool, etc);
- Istoricul medical (boli cronice, intervenții chirurgicale sau tratamente urmate);
- Viața sexuală și obiceiuri (metode contraceptive utilizate, regularitatea ciclului menstrual, istoricul cu privire la infecții cu transmitere sexuală, probleme întâmpinate în timpul actului sexual).
De asemenea, va efectua un examen clinic pentru evaluarea stării de sănătate generale și în special a aparatului genital și vă va recomanda teste de fertilitate.
Ce sunt testele de fertilitate?
Testele de fertilitate sunt investigații de laborator sau imagistice care au rolul de a aduce mai multe informații pentru a confirma diagnosticul de infertilitate și de a identifica potențialele cauze.
În cazul femeilor aceste teste pot fi reprezentate de:
- Teste de ovulație – pentru a identifica dacă ovulația are loc și care este momentul ciclului menstrual în care apare;
- Testarea rezervei ovariene – pentru determinarea numărului de ovule disponibile pentru ovulație;
- Testarea nivelurilor hormonale – pentru identificarea unor dezechilibre ale hormonilor responsabili de controlul dezvoltării foliculilor ovarieni și al ovulației;
- Ecografie transvaginală – pentru evaluarea structurilor aparatului reproducător și identificarea unor patologii ce pot influența abilitatea de a concepe un copil;
- Histerosalpingografie – pentru evaluarea uterului și a trompelor uterine și identificarea unor potențiale blocaje sau anomalii.
În cazul bărbaților testele de fertilitate constau în:
- Spermogramă – pentru evaluarea aspectului, numărului și funcționalității spermatozoizilor;
- Testarea nivelurilor hormonale – pentru identificarea unor dezechilibre ale hormonilor care intervin în procesul de spermogeneză;
- Testare genetică – pentru identificarea unor defecte genetice ce pot cauza infertilitate.
În concluzie, este important să te adresezi medicului dacă suspectezi că te confrunți cu o problemă de fertilitate. Consultul medical te poate ajuta să afli dacă este vorba despre infertilitate, care sunt potențialele cauze și ce poți face pentru a combate infertilitatea și pentru a reuși să concepi un copil.
Surse informative
“Infertility.” Mayo Clinic, 1 Sept. 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/diagnosis-treatment/drc-20354322.
Hoffman, Matthew. “Fertility Tests for Women: Pap Smear, Ovulation Tests, and More.” WebMD, 9 Aug. 2021, www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/fertility-tests-for-women1.