Te-ai plictisit de jobul actual? Vrei să începi o nouă carieră care să îți ofere independența financiară, dar și libertatea programului de muncă? Poate ar trebui să iei în calcul meseria de coafeză sau hairstylist. Acestă meserie necesită 1% talent si 99% dedicare, implicare și curiozitate. În plus, evoluția profesională poate fi rapidă. Poți ajunge în cateva luni de la vis la realitate doar urmând câțiva pași simpli, pe care îi vom detalia în continuare.
În cele ce urmează vom încerca să îți prezentăm 3 pașii simpli către această meserie la nivel de profesionist în București
Pasul 1: Cursul de coafor
Meseria de coafeză sau hairstylist, cum a ajuns sa fie recunoscută de toată lumea, este o meserie ce presupune o diploma de specialitate sau un certificat de competență profesională atestat de Autoritatea Națională de Calificări a Ministerului Muncii. Acest atestat este oferit doar de un centru de calificare profesională recunoscut de Ministerul Muncii. Astfel, pentru a găsi un astfel de centru trebuie să dai o simplă căutare pe internet „cursuri de coafor București” și vei descoperi toate centrele de formare profesională cu acest curs disponibil. Alegi cea mai bună variantă pentru tine în funcție de criteriile tale personale: preț, durată, facilități și chiar trainer.
Durata unui curs de coafor variază de la 1 la 3 luni, în funcție de programul de studiu, matinal/after-work sau chiar in weekend.
În perioada cursului ți se recomandă colaborarea cu un salon sau un centru de înfrumusețare în calitate de ucenic. Practic, în acest mod, vei putea să practici cele învățate la curs și chiar vei aprofunda cele învățate împreună cu un hairstylist senior. În plus, te va ajuta să te obișnuiești cu programul de lucru de la salon. Această meserie de ucenicie poate fi remunerată sau nu, dar, oricum, scopul tău în primă fază este să înveți suplimentar cât mai multe de la un profesionist.
După finalizarea cursului de coafor vei susține o examinare în urma căreia ți se va acorda un certificat de competențe care îți va permite angajarea imediată în țară sau străinătate.
Pasul 2: Angajarea într-un salon sau centru de înfrumusețare
Oferta profesională este variată mai ales în Capitală. Important este să găsești locul în care pasiunea și creativitatea ta să atingă cote maxime. Angajarea va fi, pentru început pe un post de hairstylist debutant, sau junior.
Salariul de incadrare va fi unul cu venit mediu pe economie, pentru un program de 15 zile/lună. În paralele poți dezvolta și o carieră independentă, pentru zilele în care dorești să lucrezi în plus. Astfel venitul tău va crește considerabil și totodată experiența se va acumula odată cu practicare intensă a meseriei.
Pasul 3: Evoluție continuă
Meseria de hairstylist sau coafeză este o meserie dinamică, în evoluție continuă. Fie că este vorba de tehnici, sau produse și chiar de tehnologie care te ajută să te îmbunătățești și să performezi în domeniu.
Astfel, periodic poți să participi la diferite cursuri de perfecționare susținute și oferite de parteneri cu care alegi să lucrezi în materie de produse de salon. Fiecare brand are un ambasador de produse, care are o reputație internațională și care periodic oferă sfaturi colaboratorilor săi. De asemenea, exista cursuri de perfecționare pe care le poți urma abia după 2 ani de experiența în domeniu când se presupune ca ai acumulat suficiente informații și practici care să te plaseze pe nivelul de senior. Orice curs în domeniu va fi un pas în plus către profesionalism.
Odată ajuns senior sau profesionist, atat portofoliul de clienți cât și venitul va crește. Bucureștiul este foarte ofertant când vine vorba de hairstylist senior sau profesionist. Atât din punctul de vedere al clienților, cât și a saloanelor sau a centrelor de înfrumusețare care tind să aducă hairstylisti seniori pentru reputație și experiență.
Pașii de la un vis la realitate în domeniul înfrumusețării sunt mici și de scurtă durată. O carieră de hairstylist în București poate să îți aducă beneficii și satisfacții nebănuite atât financiare cât și profesionale. În plus, după un timp, vei putea chiar să pleci în străinătate, în țări din vestul Europei, unde salariile vor fi și mai atractive.