Industria alimentelor BIO este din ce în ce mai prezentă și pe piața din România și poate că te-ai întrebat de mai multe ori de ce beneficii aduc în plus față de produsele obișnuite de pe rafturile din magazin sau din piețe. De asemenea, etichetele BIO pot crea confuzie în ceea ce privește diferențele dintre termenii care au pătruns în trendurile alimentare recent. În articolul următor vei găsi motivele pentru care merită să consumi alimente BIO și vei înțelege mai bine și care sunt beneficiile acestora. Află mai multe:
1. Eviți produsele organismele modificate genetic
Organismele modificate genetic sunt supuse dezbaterilor intense în ultimii ani, în special în ceea ce privește efectele asupra sănătății oamenilor. Acestea se referă la organismele ale căror material genetic a fost supus anumitor modificări într-un laborator. În industria agricolă, de exemplu, organismele sunt modificate la nivel genetic pentru a se dezvolta toleranța la erbicide și dăunători.
Nu există suficiente studii care să ateste pericolul consumării acestor produse, dar este important de știu că fermierii care își asumă creșterea plantelor și a animalelor după standardele BIO nu pot folosi organismele modificate genetic. Aceștia trebuie să respecte standardele impuse de legile comunitare și naționale. De asemenea, produsele sunt verificate înainte de a primi atestarea de aliment organic sau BIO. Dacă vrei să te bucuri de băuturi din surse sigure și verificate, optează pentru ceaiurile BIO de măceșe, hibiscus și turmeric auriu.
2. Nu consumi produse cu urme de pesticide și erbicide
Același lucru se plică și în cazul pesticidelor și erbicidelor, adică acestea sunt strict interzise în cadrul fermelor care își doresc certificarea BIO pentru alimentele crescute. Chiar și produsele de pe tejgheaua din piață pot avea încă urme de pesticide, deoarece o mare parte dintre producătorii mici și mijlocii folosesc astfel de substanțe pentru a-și proteja recoltele.
Produsele cu eticheta BIO sunt produse organice, ecologice, iar fermele cu acest profil trec printr-o serie de pregătiri și autorizații care se respectă cu strictețe. Substanțele chimice din componența pesticidelor și a erbicidelor pot provoca dezvoltarea anumitor afecțiuni precum cancerul. De aceea este recomandat să cureți cu atenție toate legumele și fructele pe care le consumi, chiar dacă știi că vin din surse sigure.
3. Eviți aromele și culorile artificiale sau conservanții
Nu doar legumele și fructele pot purta semnul de produse BIO, ci și diverse gustări, semipreparate, iaurturi etc. Acest lucru înseamnă că în procesul de fabricare nu au fost adăugate substanțe precum culorile artificiale, conservanții și aromele. Există o listă restrânsă de substanțe sintetice care se pot folosi și care sunt analizate de către specialiști înainte de a fi aprobate. Aromele și îndulcitorii artificiali, de exemplu, fac parte dintre ingredientele care influențează obezitatea și apariția diabetului chiar și la persoane tinere.
4. Nu consumi produse care conțin neurotoxine
Neurotoxinele fac parte din categoria substanțelor care atacă celulele nervoase din creier. Printre produsele care pot conține neurotoxine se numără sosurile de tomate la conservă, peștele la conservă, popcornul pentru microunde, sucuri acidulate. Acestea se regăsesc în special în compoziția alimentelor procesate și a celor la conservă. Dacă optezi pentru alimente cu eticheta BIO, cu siguranță vei evita contactul cu aceste substanțe, deoarece producătorilor le este interzisă folosirea acestora.
5. Consumi alimente crescute în pământ organic
O altă obligație a fermierilor care cresc recolte BIO și organice este folosirea tehnicilor naturale de fertilizare și îngrijire a pământului. Acest lucru înseamnă că se optează pentru alternative organice precum îngrășământul natural, din medii controlate și verificate. Aceștia nu pot folosi îngrășăminte chimice sau sintetice, pe bază de substanțe care afectează și răsadurile. Indiferent că este vorba de o seră sau o fermă de mari dimensiuni, produsele BIO sunt crescute în cele mai sigure și sănătoase condiții.
Include alimentele organice în alimentația ta și a familiei tale pentru a te bucura de o alternativă mai sigură. Deoarece în prezent există o multitudine de substanțe care, în timp, îți pot afecta sănătatea, nu face compromisuri. Alege-ți produsele preferate din surse de încredere.