Dincolo de aspectul estetic, este important să ai grijă de dinții tăi zilnic, pentru a preveni afecțiunile dentare. O igienă incorectă sau deficitară poate avea consecințe grave asupra sănătății dinților, dar și asupra celei generale.
Cariile, gingivitele, abcesele dentare și multe alte complicații pot apărea dacă igiena bucală nu este una corespunzătoare. Iar, dacă porți aparat dentar, îngrijirea dinților devine puțin mai complicată. Iată câteva sfaturi pentru o igienă orală corectă atunci când porți aparat dentar.
De ce este importantă o igienă buco-dentară corectă
O igienă buco-dentară corespunzătoare te ajută să previi numeroase neplăceri și afecțiuni, precum parodontoza și infecțiile bucale. Prin perierea dinților se elimină o parte a tartrului, care se depune pe dinți din cauza alimentelor și băuturilor consumate ori a fumatului. Tartrul este cauza apariției cariilor, dar și a unor afecțiuni ca gingivita. Pe de altă parte, infecțiile bucale pot avea consecințe asupra întregului organism, mai ales dacă suferi de diabet sau maladii cardiovasculare. Dacă porți aparat dentar, cel mai bun mod de a lua măsurile potrivite pentru a avea grijă de el este ca, imediat după ce este montat, să ceri sfatul medicului ortodont de la cabinetul de stomatologie Bucuresti, Craiova sau de oriunde locuiești.
Ce măsuri de igienă să respecți în cazul aparatului dentar
Aparatul dentar captează o mai mare parte din resturile alimentare și, pentru a evita acest fenomen, este necesar să folosești gesturi de periere corecte. Persoanelor care poartă aparat dentar li se recomandă folosirea periuței de dinți manuale obișnuite, cu cap flexibil și peri moi. Aceasta este mai utilă decât una manuală cu cap fix. Periajul trebuie să fie făcut de la gingie până la vârful dintelui. Partea interioară se curăță mai rapid decât cea exterioară, unde sunt plasate inelele. Pentru o curățare eficientă, perierea se poate completa cu ață dentară și/ sau cu un duș bucal, care vor acționa în zonele greu accesibile periuței.
Cât de frecvent să te speli pe dinți dacă porți aparat dentar
Indiferent că porți sau nu aparat dentar, medicii stomatologi recomandă perierea dinților după fiecare masă sau gustare, mai ales dacă ai consumat produse care conțin zahăr. Perierea nu se face imediat, ci la aproximativ 30 de minute după ce ai terminat de mâncat. Cu toate acestea, este posibil să nu reușești să faci acest lucru, pentru că uneori nu vei avea condițiile necesare. Cel mai important este să te speli pe zi măcar dimineața și seara. Perierea dinților trebuie să dureze trei minute și trebuie să ai grijă să nu omiți nicio zonă din gură. De asemenea, presiunea exercitată asupra dinților nu trebuie să fie prea puternică pentru a nu deteriora smalțul și a nu răni gingiile.
Ce să faci în cazul unei sângerări
Dacă aparatul dentar este corect montat, nu ar trebui să apară sângerări ale gingiilor. Totuși, de exemplu, perierea insuficientă a dinților poate să favorizeze acumularea bacteriilor, iar acest fenomen poate să irite gingiile. Astfel, acestea se pot înroși, inflama și pot chiar sângera, acestea fiind simptome ale gingivitei. În acest caz, cea mai bună soluție este să apelezi la medicul dentist, singurul care este în măsură să îți ofere sfaturi privind tratarea problemelor gingivale. Același lucru este recomandat să îl faci dacă simți un disconfort în timp ce porți aparatul dentar, pentru a evita alte neplăceri.
Aparatul dentar conține numeroase spații mici, unde resturile alimentare pot rămâne blocate, de aceea gesturile de curățare a danturii pe care le foloseai înainte nu mai sunt suficiente. Cu sfaturile de mai sus vei reuși să ai grijă de igiena ta orală și să ai un zâmbet perfect, chiar dacă porți aparat dentar.
Sursa foto: Pexels