De ce să ții cont atunci când alegi un cadou: 4 criterii pentru cunoscători

Alegerea darului potrivit nu este o misiune ușoară. Deși online-ul ne pune la dispoziție o varietate tot mai mare de produse și experiențe care pot fi dăruite celor dragi de ocazii speciale sau oricând vrem să ne arătăm aprecierea și grija, iar magazinele și mallurile ne acaparează cu fel și fel de oferte și promoții, alegerea cadoului potrivit ține, în continuare, mai mult de destinatar, decât de oferta disponibilă pe piață.

Iată câteva criterii de care să ții cont, dacă vrei să oferi cadouri care vor fi prețuite:

Ocazia

Dacă de 1 martie poți oferi flori și de ocazii precum Dragobetele, cadouri simbolice și cu însemnătate, o onomastică sau o aniversare pot impune alegerea unui cadou mai special, pentru care să aloci, poate, un buget mai mare. Pe lângă modalitatea în care destinatarul alege să sărbătorească, e important să ții cont și de context: dacă, de exemplu, ești invitat la o petrecere, poți face o investiție mai mare decât atunci când alegi să oferi un cadou inopinat.

Preferințele destinatarului

Sunt femei care folosesc parfumuri barbati sau unisex, situație în care ar fi păcat să îți limitezi paleta de arome la parfumuri dama, doar pentru că destinatarul este o femeie. Dacă alegi un obiect vestimentar sau un accesoriu, e important să ții cont atât de cromatica pe care o preferă destinatarul cadoului, cât și de materialele și texturile pe care le poartă frecvent. O persoană care poartă adesea in, mătase și cașmir nu se va putea bucura prea mult de o piesă vestimentară din poliester, așa cum o persoană care face alegeri ecologice și conștiente atunci când vine vorba de accesorii nu va aprecia, să zicem, un portofel din piele. Ține cont de preferințele persoanei pentru care cumperi cadoul și nu te abate prea tare de la limitele acestora.

Relația ta cu destinatarul

Un buchet de trandafiri roșii din partea șefului sau a unui coleg de birou ar putea fi un dar nepotrivit, care lasă loc de interpretări. De altfel, oricât de natural ar fi să îi cumperi unei prietene apropiate un set de lenjerie intimă, acesta nu este un dar pe care îl poți face oricui. Ține cont de relația ta cu destinatarul atunci când alegi un cadou și învață să faci diferența dintre limitele unei relații profesionale sau de business și cele ale unei prietenii sau relații romantice.

Stilul de viață al destinatarului

Atunci când alegi un cadou din magazinul de articole sportive pentru o persoană pasionată de activități în aer liber, nu ai dubii în ceea ce privește o eventuală apreciere. Gândește-te la pasiunile destinatarului și la felul în care își petrece timpul liber, pentru a-i alege darul perfect – indiferent dacă vorbim despre o carte, despre un accesoriu elegant sau, în cazul pasionaților de tehnologie, despre un dispozitiv de ultimă generație. Totodată, ia în calcul și eventualele restricții. De exemplu, dacă ești în situația de a alege un dar pentru un copil, este indicat să te consulți cu părinții înainte, pentru a te asigura că se va putea bucura de un nou joc video, că nu este alergic la vreun ingredient din prăjitura pe care vrei să i-o pregătești sau că nu are deja o jucărie pe care ai pus ochii.

Alegerea cadoului potrivit este o misiune dificilă, dar nu imposibilă. Ține cont de aceste criterii și vei reuși, întotdeauna, să dăruiești pe placul tuturor.

Foto: Pexels