Copilul tău are dificultăți la ora de matematică? Nu înțelege noțiunile explicate în clasă și nici nu are o pasiune foarte mare pentru cifre și formule? Nu este singurul. Matematica este o știință destul de complexă chiar și pentru un prichindel care de-abia învață noțiuni elementare, precum adunarea, scăderea sau înmulțirea.
Dacă ai un micuț care are nevoie de ajutor și dorești să-l sprijini și să-l faci să înțeleagă mai ușor matematica, încearcă să aplici recomandările de mai jos. Cu siguranță, măcar câteva dintre ele vor funcționa!
1. Oferă-i exemple din viața reală atunci când nu înțelege ceva
Matematica poate părea mult prea abstractă pentru un copil, în special când vine vorba despre algebră. Cel mic poate avea dificultăți în a înțelege anumite concepte, așa că va fi întotdeauna mai simplu să îi oferi exemple concrete, cu care poate rezona. De exemplu, în cazul operațiilor aritmetice, puteți folosi obiecte fizice, precum diverse jucării, piese de puzzle, creioane colorate și nu numai. Iar când vine vorba despre concepte mai greu de înțeles, folosește puterea poveștilor. Astfel, cel mic se va concentra mai ușor și va înțelege mai repede, făcând asocieri utile.
2. Folosește jocuri pe care le îndrăgește
Când nu are o afinitate pentru matematică sau chiar detestă această materie, cel mic poate fi reticent când vine momentul să își facă temele sau să studieze. De aceea, poate fi suficient doar să deschizi subiectul și acesta va deveni defensiv, furios sau anxios. Prin urmare, dacă vrei să-l ajuți fără ca acest proces să fie unul chinuitor, fă-o cu ajutorul jocurilor. Poți găsi jocuri matematice speciale pe Jucărești, pentru toate vârstele și nivelurile.
Dacă juniorul de-abia învață noțiuni elementare, îi poți oferi seturi de cuburi, cutii de sortare, colecții de mici jucării ce pot fi conectate între ele și nu numai. Iar dacă elevul deja stăpânește matematica de bază, îi poți oferi carduri cu exerciții, precum și jocuri matematice atractive, care îmbină utilul cu plăcutul.
3. Faceți din matematică o rutină distractivă
Pentru a-i crește interesul celui mic față de matematica pe care nu prea o tolerează, este necesar să îl faci să se simtă, în primul rând, în siguranță, apoi să se distreze pe cinste.
De exemplu, puteți face un exercițiu zilnic, în care tu îi pui întrebări matematice, iar fiecare serie de răspunsuri corecte îi aduce un avantaj – un desert preferat, 5 minute în plus de jocuri video, posibilitatea de a alege ce activitate faceți în weekend etc. Construiți împreună un sistem care să funcționeze pentru toată lumea.
Astfel, copilul va fi motivat să învețe și să se concentreze la orele de matematică, iar voi veți avea încă o oportunitate de a petrece timp de calitate împreună.
4. Folosiți împreună matematica în viața de zi cu zi
Atunci când copilul tău depune eforturi semnificative pentru a învăța ceva, acesta se poate întreba de ce este nevoie să o facă. Iar dacă nu găsește un răspuns, cu atât mai mult se va demotiva, ambiția scăzând odată cu disponibilitatea de a se concentra la ore și la temele de acasă.
Așadar, asigură-te că îi oferi exemple zilnice de matematică pusă în practică, în viața reală. Calculați împreună banii când mergeți la cumpărături și socotiți restul pe care trebuie să-l primiți, calculați bugetul zilnic sau săptămânal pentru a vedea câte jucării și câte dulciuri vă puteți permite și așa mai departe.
5. Invită-l să gândească matematic fără să își dea seama
Dacă prichindelului tău nu îi place matematica, probabil că ai observat că atitudinea sa se schimbă atunci când îi pui întrebări sau îl rogi să facă exerciții din sfera cifrelor.
Totuși, acesta nu va băga de seamă întrebările subtile adresate de tine în cele mai banale contexte: „oare ai putea să împarți în mod egal bomboanele cu sora ta? Care sunt șansele să se întâmple un anumit lucru? Dacă ți-aș mai da cinci piese de puzzle, câte ai avea?”.
Sunt întrebări care îl vor face să gândească matematic fără să își dea seama și care îl vor ajuta să aplice noțiunile învățate în viața de zi cu zi cu succes . În final, acesta este și scopul, nu-i așa?