Laptopurile sunt dispozitivele digitale pe care le folosesc majoritatea persoanelor zi de zi. Acestea sunt alese în funcție de nevoile fiecăruia, de dorințe și buget. Cu toate acestea, uneori laptopul se poate strica, așa că este important să ai întotdeauna informațiile necesare pentru a rezolva rapid toate problemele!
Află ce probleme poți întâmpina la ecran în funcție de tipurile de display pentru laptop, care sunt cele mai comune cauze, factori de risc și cum poți soluționa situațiile neplăcute întâmpinate.
Display-ul are pixeli defecți
Pixelii sunt unitățile prin care sunt reprezentate imaginile pe un ecran, iar aspectul defect al acestora se poate manifesta în trei moduri diferite: sunt puternic contrastați, nu se aprind deloc sau sunt blocați, adică își păstrează aceeași culoare chiar și atunci când se schimbă imaginile. În cazul în care există o zonă extinsă de pixeli defecți, atunci display-ul ar trebui înlocuit.
Display-ul este spart
O astfel de defecțiune se observă numaidecât, iar singura soluție este de a înlocui întreg ecranul. Pentru a evita zgârieturile, crăpăturile sau spargerea display-ului, se recomandă să folosești folie de protecție și huse pentru transportul întregului laptop.
Display-ul laptopului pâlpâie
Atunci când display-ul laptopului pâlpâie: apar linii orizontale, se luminează brusc apoi revine la culorile inițiale sau are alte tipuri de erori, se recomandă pentru început să îi dai un restart. În cazul în care nu reușești să vezi pe ecran pe iconița de „Restart”, atunci ține apăsată tasta specială pentru închiderea și repornirea laptopului. Dacă această opțiune nu a funcționat, atunci încearcă să resetezi laptopul cu setările din fabrică sau să actualizezi driverele.
Nu se aprinde display-ul
Atunci când display-ul rămâne negru, însă laptopul este aprins, acesta necesită anumite intervenții pentru a remedia problema. Ecranul negru poate însemna un display defect sau:
- Problemele de compatibilitate între placa video și celelalte componente interne ale laptopului.
- Placa video este defectă, lucru ce necesită înlocuirea acesteia.
- Memoria RAM este defectă sau oxidată.
- BIOS-ul este corupt, iar display-ul nu poate funcționa corespunzător.
Ecranul complet negru sau alb poate, de asemenea, să fie declanșat de o problemă de conexiune a display-ului cu placa de bază, fie cablurile ce conectează ecranul de restul dispozitivului s-au stricat sau rupt.
Imaginea display-ului este întunecată, decolorată sau încețoșată
Încețoșarea sau decolorarea imaginilor display-ului pot fi cauzate de placa grafică a laptopului, dar și de pixelii defecți sau de sistemul incorporat în display care oferă luminozitate de fundal acestuia. În cazul în care imaginea nu revine la normal după ce dai un restart, atunci va trebui să apelezi la un service de reparații calculatoare și laptopuri.
Modul în care se comportă display-ul laptopului tău poate influența activitatea de zi cu zi, așa că ține cont de informațiile oferite și găsește cele mai bune soluții la problemele întâmpinate!