Te-ai decis să organizezi o cină festivă, dar nu știi de unde să începi? Vrei ca toți oaspeții tăi să rămână impresionați, însă nu ești sigură dacă vei reuși să împaci toate gusturile? Nu-ți face griji. Am pregătit pentru tine câteva trucuri care te vor ajuta să te asiguri că seara va fi una pe care toată lumea și-o va aminti cu drag.
1. Stabilește meniul și alege băuturile potrivite
Poate cea mai dificilă parte a organizării unei cine festive o reprezintă alegerea meniului. Este adevărat, poate fi destul de greu să alegi câteva feluri de mâncare și deserturi care să fie pe gustul tuturor.
Ca gazdă, trebuie să ții cont de preferințele fiecăruia, dar asta nu înseamnă că trebuie să pregătești un meniu cu 10 feluri diferite de mâncare. Dacă îți place să gătești, încearcă să te orientezi spre rețete care știi sigur că îți vor aduce complimente. Nu este momentul să încerci rețete noi, chiar dacă la cină vor participa doar prieteni dragi.
Dacă nu-ți place să gătești, comandă mâncarea de la un restaurant bun sau apelează la o firmă de catering. Faptul că ești gazdă nu înseamnă că trebuie să petreci ore în șir în bucătărie dacă nu te simți bine în rolul de bucătar.
Nu uita să alegi și băuturile potrivite. Poți comanda, de exemplu, gin, whisky sau alte tipuri de băuturi spirtoase de pe shopius.ro și ai scăpat și de această grijă. Asigură-te că ai în casă și băuturi non-alcoolice.
2. Stabilește o temă și respect-o
Toate detaliile ce țin de organizarea cinei vor fi mai ușor de stabilit odată ce ai stabilit o temă. Ține cont de ocazie, dar și de persoanele care vor participa.
Indiferent de ocazie și tema aleasă, masa trebuie aranjată înainte de sosirea oaspeților. Asigură-te că masa este aranjată corect și că numărul tacâmurile se potrivește cu cel al oaspeților. Ar fi bine să ai și câteva de rezervă pregătite, în caz că va apărea vreo situație neprevăzută sau se va produce vreun incident.
3. Fă-ți oaspeții să se simtă bineveniți
Planifică-ți timpul în așa fel încât atunci când oaspeții tăi încep să sosească tu să nu mai ai altceva de făcut decât să-i faci să se simtă bineveniți în casa ta. Chiar dacă este vorba de prieteni apropiați, nu se vor simți bine dacă te văd că alergi dintr-un colț în altul al casei încercând să pui la punct ultimele detalii.
Întâmpină-ți oaspeții la ușă cu un zâmbet sau chiar o îmbrățișare, oferă-le ceva de băut și asigură-te că toată lumea are un partener de conversație.
4. Amenajează un colț al copiilor
Dacă la cină participă și copii, atunci ia în calcul ideea amenajării un colț numai al lor. Chiar dacă vor mânca la masă cu adulții, este greu de crezut că vor rezista până sfârșitul cinei. De fapt, dacă este vorba de copii mai mici, probabil nu vor rezista nici până la felul I.
Pregătește câteva jocuri și jucării, poate și un film potrivit vârstei lor, câteva gustări și băuturi și pune-le la dispoziție un spațiu numai al lor în care să se poată relaxa în voie, dar fără a fi prea departe de ochii părinților.
Nu este un lucru greu de făcut și îți vor mulțumi nu doar părinții, ci și cei care au venit fără copii la cină.
5. Oferă-le invitaților tăi câte un mic dar
Ia-ți la revedere la oaspeții tăi cu câte un mic dar. Nu trebuie să fie ceva scump sau foarte complicat de făcut, ci doar un lucru micuț care să le aducă aminte de seara plăcută petrecută împreună.
Poate fi, de exemplu, un desert frumos împachetat pe care îl vor putea savura a doua zi sau un mic coș cadou. Depinde de bugetul tău și de cât de bine îți cunoști invitații.
Nu este atât de greu pe cât s-ar putea crede să găzduiești o cină festivă. Alege un meniu variat, care, pe cât posibil, să satisfacă toate gusturile, asigură-te că ai în casă o gamă bogată de băuturi alcoolice de calitate, dar și non-alcoolice, și acordă atenție și decorului.
Toate acestea sunt importante, dar la fel de important este ca tu să fii o gazdă bună. Asta înseamnă să îți petreci seara alături de oaspeții tăi și să te asiguri că toată lumea se simtă bine.