Ce nu știai despre aromele din parfumuri: extracte cu poveste specială pe care le porți pe piele

Deși astăzi majoritatea parfumurilor sunt obținute prin mijloace chimice, totuși, cele mai bune și mai dorite parfumuri sunt compuse în mare parte din ingrediente de origine naturală. Cu toate acestea, în timp ce te încântă cu un miros frumos, adesea nu ești complet conștient de ceea ce se află cu adevărat în parfumurile tale preferate și de unde provin aromele. Iar unele dintre ele sunt extracte cu o poveste specială, originile lor fiind cu adevărat șocante.

Ingredientele din parfumuri de origine naturală provin în primul rând din lumea plantelor și animalelor. Totuși, în timp ce mirosurile de origine vegetală, obținute sub formă de uleiuri esențiale, balsamuri sau rășini, nu trezesc atâtea emoții și uimire, cele de origine animală sunt total diferite.

Te-ai întrebat vreodată de unde provin acele arome din parfumuri, precum moscul, chihlimbarul sau zibeta?

Moscul

Este cel mai intens și de lungă durată parfum. Moscul, un animal asemănător căprioarelor, ce trăiește în Asia, sunt sursa de bază a acestei esențe. O substanță cu proprietăți asemănătoare poate fi obținută de la alte animale, cum ar fi o rață muscovy sau un șobolan moscat. Glandele de mosc sunt obținute chirurgical, fără a fi nevoie să se ucidă animale, dar în unele țări (de exemplu, China) sunt crescute pentru a obține carne, piele și doar mosc.

Moscul natural are miros de amoniac, dar atunci când este dizolvat într-o soluție alcoolică capătă o aromă senzuală, animală. Păstrează perfect toate compozițiile de parfum. Mai mult, peste tot în lume, se consideră un fel de parfumuri afrodisiace și chiar erotice. Aroma sa caldă, dulce și de lungă durată stimulează toate simțurile și crește dorința.

Chihlimbarul gris

Acest miros este un rezultat natural al indigestiei sau constipației cașalotului, care este un tip de balenă. Această secreție specifică din tractul său digestiv apare în zona de hrănire și plutește la suprafața apei, de unde poate fi pescuită. Nodulii de chihlimbar sunt cel mai adesea de dimensiunea unui pumn sau a unui cap uman. Luând diferite forme, pot cântări până la 20 kg. Ambra este gri, gălbuie sau maro. Are consistență de ceară, este mai ușoară decât apa, se înmoaie în căldura mâinii și se lichefiază la punctul de fierbere al apei. Este ușor solubil in alcool, dar se dizolva mai bine în grăsimi. Interesant este că are un miros comparabil cu transpirația cailor sau cu mirosul mării.

Deci, de ce îl doresc atât de mult producătorii de renume? Ei bine, funcționează perfect ca emulgator și intensificator de parfumuri de nisa. Trebuie doar să fie procesat corespunzător în prealabil . În acest scop, se zdrobește, apoi se diluează și apoi se pune în agitatoare acționate de mașini timp de câteva luni. Abia după acest proces se adaugă la parfum.

Zibeta

Animalele mamifere din familia Wyverid trăiesc în Abisinia, Guineea, Senegal și India, iar esența este o extracție a glandelor perianale . Metoda de obținere a zibetei este extrem de crudă și dureroasă. Zibeta este secretată de masculi și femele. Aproximativ 250 g de zibetă pot fi obținute de la un individ într-un an. Este o substanță de culoare galbenă care ia cel mai adesea consistența untului.

În stare brută, zibeta are un miros foarte puternic, iritant. Cu toate acestea, atunci când este combinată cu mosc, se poate obține o aromă mai florală din acesta. Folosit în producția de parfumuri de peste două mii de ani, se spunea că este parfumul preferat al Cleopatrei. În zilele acestea, cantități mici de zibetă în combinație cu alte arome de animale sunt folosite pentru arome grele și dulci . Mai mult, se crede că aroma are un efect puternic de stimulare.