Gătește sănătos: 4 modalități grozave de preparare termică a alimentelor

Majoritatea dintre noi încearcă pe cât posibil să gătească mai sănătos, evitând prăjelile excesive, folosirea uleiului, supragătirea, dorind păstrarea valorilor nutriționale ale produselor gătite. Temperaturile multe prea ridicate duc la pierderea vitaminelor și mineralelor din legumele gătite, însă prepararea termică cu ajutorul unor tehnici adecvate, pot păstra aceste valori nutriționale, iar noi putem beneficia de o masă gustoasă și sănătoasă.

Gătirea în cuptor

Prepararea alimentelor în cuptor este recomandată pentru rețete ce au nevoie de o perioadă scurtă de preparare termică, pentru a se evita distrugerea vitaminelor în timpul procesului de preparare termică. Totuși, este recomandată prepararea în cuptor la o temperatură de 150oC, evitându-se astfel distrugerea valorilor nutriționale ale produselor pregătite. Un alt avantaj al folosirii cuptorului, este reprezentat de lipsa uleiurilor folosite de obicei pentru prăjirea alimentelor. O friptură la cuptor va fi mult mai sănătoasă și gustoasă comparativ cu o bucată de carne prăjită. Desigur, fiecare are un alt gust, dar gătitul sănătos este primordial pentru o viață sănătoasă.

Gătirea la abur

Gătitul alimentelor la abur reprezintă una dintre cele mai delicate și recomandate metode, fiind și cea mai puțin agresivă. În timpul gătirii la abur, alimentele sunt încălzite treptat datorită vaporilor fierbinți, iar nutrienții solubili nu se vor evapora odată cu aburul, preparatul menținându-și o valoare nutrițională ridicată. Alege o friteuza cu aer cald și pregătește cele mai savuroase și sănătoase rețete pentru întreaga familie. Fie că gătești legume, paste, carne albă sau pește, poți folosi cu încredere condimentele preferate și chiar suc de roșii în loc de apă pentru un gust desăvârșit. După o perioadă îndelungată de gătit la abur, vei observa faptul că starea ta de sănătate se va îmbunătăți, iar mâncarea va avea un gust din ce în ce mai bun, odată deprinse tehnicile potrivite gătitului la abur.

Gătirea în apă clocotită

În lipsa unui aparat de gătit la abur, pentru a te putea bucura de alimente bogate în vitamine și minerale, poți încerca metoda gătirii în apă clocotită. De regulă, majoritatea dintre noi, folosesc apă rece atunci când încep să gătesc, punând legumele și carnea direct în ea. În schimb, prin scufundarea alimentelor în apă clocotită, vei reuși să conservi substanțele nutritive în interiorul lor, evitând ca acestea să se disperseze în apă în timpul preparării. Prin gătirea în apă clocotită, alimentele își vor păstra nu doar substanțele nutririve, ci și gustul, obținând preparate gustoase, fragede și cel mai important, sănătoase. Un sfat extrem de important atunci când gătești cu apă de la robinet, este să folosești întotdeauna un filtru apa pentru filtrarea apei. Vei beneficia în acest fel de o apă lipsită de impurități, iar preparatele tale vor avea un gust mult mai plăcut.

Gătirea sub presiune

Prepararea alimentelor sub presiune reprezintă un mijloc sănătos de pregătire a meselor în fiecare zi. Indiferent că folosești o oală sub presiune sau un aparat multifuncțional, de genul multicooker-ului, te vei bucura de o serie de beneficii oferite de această modalitate de gătire. Alimentele gătite într-o oală sau un aparat sub presiune se prepară mult mai repede datorită creșterii temperaturii apei odată cu presiunea din interior, dar și a valvei de siguranță care ajută la controlarea temperaturii și presiunii. Prin gătitul sub presiune vei reduce substanțele toxice, dăunătoare prezente de obicei în legume, vei reuși să păstrezi substanțele nutritive în alimentele gătite, acestea vor putea fi mult mai digerabile, mai fragede și mai gustoase. În același timp, vei economisi timp, fiindcă gătirea alimentelor sub presiune presupune un timp mult mai scăzut de preparare, datorită principiului de gătire.