Sarcina presupune o serie de etape succesive, începând de la fertilizare până la naștere. Desfășurarea corespunzătoare a acestor etape are un impact semnificativ asupra dezvoltării fătului. Una dintre etapele cheie este reprezentată de implantarea embrionului la nivel uterin. Sarcina extrauterină, cunoscută și sub numele de sarcină ectopică, apare atunci când oul fertilizat nu ajunge în uter, ci începe să crească și să se dezvolte în afara uterului. Citește în continuare și află care sunt manifestările sarcinii extrauterine și ce complicații pot apărea.
Care sunt cauzele sarcinii extrauterine?
Cauza apariției unei sarcini extrauterine nu poate fi întotdeauna identificată, însă există câteva patologii care cresc riscul:
- Inflamația și cicatricile de la nivelul trompelor uterine ce au apărut ca urmare a unor patologii, infecții sau intervenții chirurgicale;
- Factori hormonali;
- Anomalii genetice;
- Defecte congenitale;
- Patologii care afectează forma și funcția trompelor uterine și/sau a organelor reproductive.
Alți factori de risc pentru apariția sarcinii extrauterine includ:
- Vârsta peste 35 de ani;
- Istoricul personal de intervenții chirurgicale la nivel abdomino-pelvin;
- Avorturile repetate;
- Boala inflamatorie pelvină;
- Endometrioza;
- Sarcina apărută în urma ligaturii trompelor uterine sau a utilizării unui dispozitiv intrauterin;
- Fumatul;
- Anomaliile structurale ale trompelor uterine.
Care sunt simptomele sarcinii extrauterine?
Simptomele inițiale sunt similare cu cele ale unei sarcini normale și constau în absența menstruației și creșterea sensibilității sânilor. În cazul sarcinii extrauterine, pot apărea și alte simptome severe ce impun acordarea asistenței medicale de urgență precum:
- Dureri ascuțite la nivelul abdomenului, pelvisului, umărului sau al gâtului;
- Durere severă localizată pe o parte a abdomenului;
- Scurgeri sau sângerări vaginale;
- Stare de amețeală sau pierderea cunoștinței;
- Senzație de presiune la nivel rectal.
Ce complicații pot apărea?
Sarcina extrauterină reprezintă o urgență medicală deoarece implantarea embrionului în trompa uterină poate conduce la ruperea acesteia. Ruptura trompei uterine poate provoca hemoragie internă, punând astfel în pericol viața mamei dacă nu este identificată și tratată cât mai rapid.
Cum se tratează sarcina extrauterină?
Embrionul nu poate supraviețuii în afara uterului, motiv pentru care o sarcină extrauterină trebuie întreruptă cât mai repede după diagnosticare. Diagnosticul de sarcină extrauterină se pune în urma examenului clinic și după efectuarea unei ecografii transvaginale.
În funcție de gradul de dezvoltare a sarcinii și riscurile aferente, tratamentul poate consta în administrarea de medicamente care opresc dezvoltarea embrionului sau poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea embrionului și refacerea trompelor uterine.
În concluzie, sarcina extrauterină reprezintă o urgență medicală. Dacă ai vreun simptom caracteristic sarcinii extrauterine, este important să te prezinți cât mai repede la serviciul de urgență pentru prevenirea apariției complicațiilor. De asemenea, dacă ai aflat că ești însărcinată, mergi la medicul ginecolog pentru a te asigura că sarcina ta se desfășoară normal.
Surse informative
Johnson, Traci C. “Ectopic Pregnancy: Signs, Causes, Diagnosis, and Treatment.” WebMD, 13 Jan. 2020, www.webmd.com/baby/pregnancy-ectopic-pregnancy#1.
Selner, Marissa. “Ectopic Pregnancy: Symptoms, Causes, and Treatments.” Healthline, Healthline Media, 8 Jan. 2018, www.healthline.com/health/pregnancy/ectopic-pregnancy.