De la scutece bio, la diversificare în etape, viața se schimbă complet atunci când ai un copil. Te întâlnești cu situații neprevăzute și cu afecțiuni despre care nici nu știai că există. Una dintre acestea este caria de biberon. Caria de biberon este caria care apare la dinții temporari ai copiilor din cauza laptelui sau a sucurilor dulci din biberon. Toată lumea știe că laptele conține lactoză și zahăr (îndulcitor), care sunt substanțe din categoria glucidelor. Ei bine, glucidele sunt transformate de microbi în acizi și aceștia sunt cei care duc la apariția cariilor. Cu cât aportul de glucide va fi mai mare, cu atât cantitatea de acizi va fi mai mare. Numită și carie galopantă, aceasta este destul de frecventă în rândul bebelușilor, având o evoluție extrem de rapidă. Caria de biberon începe, ca orice carie, cu demineralizarea dinților (faza necavitară), manifestându-se inițial prin apariția unor pete alb-gălbui pe mai mulți dinți.
Trecerea de la niște simple pete pe suprafața câtorva dinți la afectarea totală a danturii are loc foarte repede, dinții transformându-se în resturi radiculare, iar zonele în care au erupt înnegrindu-se. Pe lângă aceste pete, sensibilitatea dentară la stimuli externi (precum variații de temperatură) este un alt semn ce poate indica o carie galopantă. Deși caria de biberon afectează, de cele mai multe ori, dinții superiori din față, ceilalți dinți pot fi și ei afectați.
Cum se poate preveni caria de biberon?
Din fericire, este destul de simplu să previi caria de biberon. Iată câțiva pași pe care trebuie să-i faci:
- Șterge gingiile bebelușului cu un tampon sau un prosop moale și curat după fiecare masă.
- Începe să speli dinții copilului fără pastă de dinți, de îndată ce îi apare primul dințișor. Dacă vrei, totuși, să folosești pastă de dinți, alege una fără fluor.
- Curăța și masează ușor gingiile din zonele fără dinți, poti folosi servetele umede pentru bebelusi
- Folosește ața dentară o dată pe zi, având grijă să cureți toți dințișorii celui mic.
- Asigură-te că bebelușul primește suficient fluor, substanță care ajută la prevenția cariilor. Dacă aprovizionarea locală se face cu apă fără fluor, întreabă medicul dentist sau medicul pediatru dacă este nevoie de un supliment.
- Du-l pe cel mic la dentist în mod regulat, odată ce a împlinit un an. Alege un cabinet specializat pe stomatologie copii.